Batoniki owsiane z czekoladą

Batoniki owsiane z czekoladą

Batoniki owsiane z czekoladą

Masz ochotę na odrobinę słodyczy? Oto pyszne batoniki owsiane polane czekoladą. Idealny deser!

Składniki (12 batoników)

  • 100 g lekko gorzkiej czekolady
  • 200 g płatków owsianych
  • 50 g niesłodzonych płatków kukurydzianych
  • 70 g migdałów
  • 50 g prażonego amarantusa
  • 30 g niesłodzonego wiórków kokosowych
  • 100 g miodu
  • 50 g niesolonego masła
  • 100 g cukru
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • Sól

Przygotowanie

  • Krok 1/3

Dodaj płatki kukurydziane i migdały do blendera i rozdrabniaj, aż się dokładnie pokruszą. Dodaj do miski amarantus, płatki owsiane, wiórki kokosowe i trochę soli. Dokładnie wymieszaj i odstaw.

  • Krok 2/3

Dodaj miód, cukier, masło i sok z cytryny do garnka. Gotuj na wolnym ogniu przez 3 - 4 minuty, aż zgęstnieje. Dodaj miód do miski z suchymi składnikami i wymieszaj. Przełóż mieszaninę do wyłożonego pergaminem naczynia do pieczenia i dociśnij, aby spłaszczyć. Studź przez ok. 15 minut.

  • Krok 3/3

Użyj boków pergaminu, aby wyjąć batony z naczynia do pieczenia i pokrój je na równe paski. Przełóż z powrotem do naczynia do pieczenia i wstaw do lodówki. W międzyczasie rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej. Schłodzone batony polej rozpuszczoną czekoladą. Odstawiamy do lodówki na co najmniej 30 min. przed podaniem.

Dodatkowe informacje

  • Trudność przepisu: Łatwy
  • Czas przygotowania: 30 minut
  • Czas oczekiwania: 45 minut