Ciasto migdałowe z ricottą z gorzką czekoladą

Ciasto migdałowe z ricottą z gorzką czekoladą

Pyszne ciasto z ricottą i gorzką czekoladą idealnie będzie pasowało do włoskiego espresso. Zapraszamy do wypróbowania!

Ciasto migdałowe z ricottą z gorzką czekoladą

Ciasto migdałowe z ricottą z gorzką czekoladą

Składniki

  • masło do wysmarowania formy
  • 120 g mielonych migdałów
  • 120 g miękkiego masła
  • 120 g cukru
  • 4 jajka (wielkość L)
  • 50 g mąki pszennej (typ 405)
  • 1 łyżka otartej skórki z cytryny
  • 125 g sera ricotta
  • sól
  • 80 g gorzkiej czekolady
  • 100 g konfitury morelowej

Przygotowanie

  1. Formę natłuścić, dno wyłożyć papierem do pieczenia i odstawić w chłodne miejsce.
  2. Migdały uprażyć na suchej patelni na złotobrązowy kolor i schłodzić. Masło utrzeć z 80 g cukru na jasny krem. Żółtka oddzielić od białek. Żółtka stopniowo dodawać do miękkiego masła. Następnie dodać mąkę, migdały, skórkę pomarańczową i ricottę. Wszystko dokładnie wymieszać.
  3. Białka ubić na półsztywno dodając szczyptę soli. Dodać resztę cukru i ubijać, aż powstanie gładka, biała piana. Stopniowo dodawać ją do ciasta. Następnie przełożyć masę do tortownicy i wygładzić.
  4. Piec ciasto przez 40-45 minut na 2 poziomie od dołu w piekarniku nagrzanym do 180°C (Grzanie górne i dolne). Wyjąć ciasto z piekarnika i gdy lekko przestygnie wyjąć z formy. Odstawić do całkowitego wystygnięcia.
  5. Gorzką czekoladę zetrzeć na drobnej tarce. Konfiturę morelową podgrzać z 50 ml wody i posmarować nią ciasto. Gdy wystygnie posypać ciasto tartą czekoladą.

Dodatkowe informacje

  • Aby sprawdzić czy ciasto jest już upieczone, należy nakłuć je drewnianym patyczkiem. Jeśli po wyciągnięciu nie zostaje na nim ciasto oznacza to, że jest ono już gotowe.
  • Przepis pochodzi z książki kucharskiej Miele

Autor: