Ładowanie...
-
Nasze Marki
-
-
Małe AGD - Enfinigy
-
-
-
-
Background
-
-
-
Systemy próżniowe
-
-
-
-
Background
-
-
-
Noże
-
-
-
-
Blok promocyjny
-
-
-
Fresh&Save
-
-
-
Naczynia
-
-
-
-
Blok promocyjny
-
-
-
Blok promocyjny
-
-
-
Akcesoria
-
-
-
-
Background
-
-
-
Zastawa
-
-
-
-
Background
-
-
-
Strefa Beauty
-
-
-
Przeznaczenie
-
-
-
Background
-
-
- Strefa dla dzieci
-
Promocje
-
-
-
-
Blok promocyjny
-
-
-
Blok promocyjny
-
-
- Blog
Ciasto migdałowe z ricottą z gorzką czekoladą
Pyszne ciasto z ricottą i gorzką czekoladą idealnie będzie pasowało do włoskiego espresso. Zapraszamy do wypróbowania!
Ciasto migdałowe z ricottą z gorzką czekoladą
Składniki
- masło do wysmarowania formy
- 120 g mielonych migdałów
- 120 g miękkiego masła
- 120 g cukru
- 4 jajka (wielkość L)
- 50 g mąki pszennej (typ 405)
- 1 łyżka otartej skórki z cytryny
- 125 g sera ricotta
- sól
- 80 g gorzkiej czekolady
- 100 g konfitury morelowej
Przygotowanie
- Formę natłuścić, dno wyłożyć papierem do pieczenia i odstawić w chłodne miejsce.
- Migdały uprażyć na suchej patelni na złotobrązowy kolor i schłodzić. Masło utrzeć z 80 g cukru na jasny krem. Żółtka oddzielić od białek. Żółtka stopniowo dodawać do miękkiego masła. Następnie dodać mąkę, migdały, skórkę pomarańczową i ricottę. Wszystko dokładnie wymieszać.
- Białka ubić na półsztywno dodając szczyptę soli. Dodać resztę cukru i ubijać, aż powstanie gładka, biała piana. Stopniowo dodawać ją do ciasta. Następnie przełożyć masę do tortownicy i wygładzić.
- Piec ciasto przez 40-45 minut na 2 poziomie od dołu w piekarniku nagrzanym do 180°C (Grzanie górne i dolne). Wyjąć ciasto z piekarnika i gdy lekko przestygnie wyjąć z formy. Odstawić do całkowitego wystygnięcia.
- Gorzką czekoladę zetrzeć na drobnej tarce. Konfiturę morelową podgrzać z 50 ml wody i posmarować nią ciasto. Gdy wystygnie posypać ciasto tartą czekoladą.
Dodatkowe informacje
- Aby sprawdzić czy ciasto jest już upieczone, należy nakłuć je drewnianym patyczkiem. Jeśli po wyciągnięciu nie zostaje na nim ciasto oznacza to, że jest ono już gotowe.
- Przepis pochodzi z książki kucharskiej Miele
Autor: