Crème brûlée

Crème brûlée

Crème brûlée

Czas:
90 min

Porcje
6

Składniki

  • ½ laski wanilii
  • 300 ml mleka
  • 150 ml śmietanki 30%
  • 40 g cukru
  • 3 żółtka
  • 3 łyżeczki cukru trzcinowego

Przygotowanie

  1. Zważ i odmierz wszystkie składniki. Pokrój laskę wanilii wzdłuż i zeskrob miąższ. Podgrzej miąższ waniliowy i strąk wraz ze śmietaną, mlekiem i cukrem w czajniku elektrycznym PRO z serii Zwilling Enfinigy do 93°C (ikona filiżanki). Zamieszaj kilka razy.
  2. Ubij żółtko w osobnej misce, aż do uzyskania gładkiej, jednolitej masy. Wyjmij laskę wanilii z czajnika i przelej mieszankę gorącego mleka i śmietany do ubitego żółtka, ciągle mieszając. Całość przelej do filiżanek do espresso (ok. 55 ml).
  3. Umieść napełnione filiżanki do espresso obok siebie w czajniku i wlej wodę z boku, tak aby filiżanki były zanurzone w wodzie do około dwóch trzecich ich wysokości. Zamknij pokrywkę i podgrzej do 93°C (ikona filiżanki). Włącz funkcję utrzymywania ciepła i pozostaw crème brûlée do zgęstnienia przez około 20 minut. Wyjmij filiżanki z czajnika i wstaw je do lodówki na około 1 godzinę.
  4. Posyp krem brązowym cukrem i karmelizuj palnikiem flambé, aby uzyskać pożądane zrumienienie. Następnie, rozkoszuj się smakiem tego francuskiego specjału!

Dodatkowe informacje

  • Trudność przepisu: Średni