Włoskie ciasto czekoladowe z orzeszkami pinii

Włoskie ciasto czekoladowe z orzeszkami pinii

Włoskie ciasto czekoladowe z orzeszkami pinii

To pyszne ciasto z pewnością nie wytrzyma zbyt długo na stole! Pyszny deser dla miłośników ciast czekoladowych!

Składniki

  • 220g gorzkiej czekolady
  • 110 g cukru
  • 250g masła
  • 6 jajek
  • 1 cytryna
  • 1/4 łyżeczki mielonej wanilii
  • 4 łyżki skrobi kukurydzianej
  • 70g orzeszków piniowych

Przygotowanie

  • Krok 1/5

Rozgrzej piekarnik do 160° z włączonym termoobiegiem. Rozpuść czekoladę w gorącej kąpieli wodnej. Następnie dodaj masło i mieszając, rozpuść czekoladę.

  • Krok 2/5

Umyj cytrynę, zetrzyj skórkę i wyciśnij sok. Następnie rozdziel żółtka od białek.

  • Krok 3/5

Ubij cukier, żółtka i około połowy skórki z cytryny, aż do uzyskania puszystej konsystencji. Następnie ubij białka z łyżeczką soku z cytryny i z resztą cytryny, aż do uzyskania pożądanej konsystencji.

  • Krok 4/5

Następnie zmieszaj rozpuszczoną czekoladę z wanilią i wymieszaj z żółtkami. Orzeszki piniowe i mąkę kukurydzianą dodaj do ciasta. Następnie powoli dodawaj ubite białka.

  • Krok 5/5

Wyłóż tortownicę z papierem do pieczenia i nasmaruj obręcz. Ciasto wylej na rozłożony papier. Piecz w gorącym piekarniku przez około 40 minut. W razie potrzeby posyp gotowe ciasto czekoladowe odrobiną cukru pudru.

Dodatkowe informacje

  • Trudność przepisu: Łatwy