
Forma do babki z falistym brzegiem Ballarini Patisserie
Ładowanie...
To pyszne ciasto z pewnością nie wytrzyma zbyt długo na stole! Pyszny deser dla miłośników ciast czekoladowych!
Rozgrzej piekarnik do 160° z włączonym termoobiegiem. Rozpuść czekoladę w gorącej kąpieli wodnej. Następnie dodaj masło i mieszając, rozpuść czekoladę.
Umyj cytrynę, zetrzyj skórkę i wyciśnij sok. Następnie rozdziel żółtka od białek.
Ubij cukier, żółtka i około połowy skórki z cytryny, aż do uzyskania puszystej konsystencji. Następnie ubij białka z łyżeczką soku z cytryny i z resztą cytryny, aż do uzyskania pożądanej konsystencji.
Następnie zmieszaj rozpuszczoną czekoladę z wanilią i wymieszaj z żółtkami. Orzeszki piniowe i mąkę kukurydzianą dodaj do ciasta. Następnie powoli dodawaj ubite białka.
Wyłóż tortownicę z papierem do pieczenia i nasmaruj obręcz. Ciasto wylej na rozłożony papier. Piecz w gorącym piekarniku przez około 40 minut. W razie potrzeby posyp gotowe ciasto czekoladowe odrobiną cukru pudru.
Forma do babki z falistym brzegiem Ballarini Patisserie
Klasyczna, okrągła forma do pieczenia ciast Ballarini Patisserie
Okrągła głęboka forma do pieczenia Ballarini Patisserie
Regulowana forma do ciast i serników Ballarini Patisserie
Regulowana forma do ciast i serników Ballarini Patisserie z wymiennym dnem