Kremowa kawa karmelowa

Kremowa kawa karmelowa

Kremowa kawa karmelowa

Czas:
10 min

Porcje
2

Składniki

  • 100 ml śmietanki 30%
  • 200 ml mleka lub zamiennika roślinnego
  • 250 ml gorącej kawy
  • 1 łyżka stołowa mieszanki przypraw do kakao
  • 3 łyżki stołowe sosu karmelowego
  • 2 łyżeczki pokruszonych orzechów laskowych

Przygotowanie

  1. Przelej śmietankę do spieniacza do mleka z serii Zwilling Enfinigy, nałóż pokrywkę, ustaw program zimnej pianki mlecznej i ubij śmietankę do uzyskania sztywnej konsystencji. Następnie przełóż krem do osobnej miseczki i umyj spieniacz.
  2. Do spieniacza do mleka wlej mleko (lub jego roślinny zamiennik), 1 łyżkę sosu karmelowego, nałóż pokrywkę i ustaw program ciepłej mlecznej pianki.
  3. Do gorącej kawy dodaj mieszankę przypraw kakaowych i przelej ją do dwóch szklanek np. z serii Zwilling Sorrento Latte macchiato. Na wierzch przełóż przygotowaną wcześniej karmelową pianką, następnie ubity wcześniej śmietankowy krem i udekoruj pozostałym sosem karmelowym oraz pokruszonymi orzeszkami laskowymi.

Wskazówka: Przygotuj świeżą kawę za pomocą ekspresu do kawy z serii ZWILLING ENFINIGY.

Dodatkowe informacje

  • Trudność przepisu: Łatwy

Powiązane posty