Idealne espresso tylko z Zwilling Enfinigy!

Idealne espresso tylko z Zwilling Enfinigy!

Wbrew pozorom, przygotowanie idealnego espresso to nie taka prosta sprawa! Włosi opracowali zasadę 4M – czyli 4 niezbędne rzeczy, których potrzebujesz by Twoje espresso było perfekcyjne!

 

Zasada 4 M

 

Zasada 1: Miscela - jednym z pierwszych kroków do przygotowania idealnego espresso jest znalezienie odpowiedniej mieszanki ziaren kawy. Najlepiej sprawdzą się do tego mieszanki Arabiki i Robusty. Warto udać się w tym celu do profesjonalnej palarni, gdzie specjaliści dobiorą kawę odpowiadającą nawet najbardziej delikatnemu podniebieniu.

Zasada 2: Macinatura –  grubość mielenia ziaren – kawa na espresso powinna być drobno zmielona, bo wtedy następuje lepsza ekstrakcja i wydziela się bardziej intensywny aromat. Do tego celu polecamy użycie młynka do kawy z serii Zwilling Enfinigy, w którym do wyboru jest aż 140 stopni mielenia kawy. Nie musisz się także martwić o jakość ziaren – perfekcyjnie dokładny stożkowy młynek ze stali nierdzewnej wytwarza minimum ciepła podczas mielenia – dzięki temu zapach świeżo mielonych ziaren będzie odczuwalny w całym domu!

Zasada 3: Mano – wprawna ręka baristy przygotowującego kawę – nie warto zniechęcać się jeśli za pierwszym razem stwierdzimy, że to nie jest jeszcze idealne espresso. Pamiętajmy, że praktyka czyni mistrza, dlatego najlepiej by przygotowanie espresso uczynić codziennym rytuałem, który będzie stanowił idealny początek każdego dnia!

Zasada 4: Maccina – wysokiej jakości ekspres do kawy – z ekspresem do kawy z serii Zwilling Enfinigy masz pewność nie tylko najwyższej klasy urządzenia, ale także pięknego designu, który będzie idealną ozdobą Twojej kuchni!

 

Przepis na espresso z Zwilling Enfinigy!

Krok 1

Odmierz odpowiednią ilość ziaren i przesyp je do młynka do mielenia kawy Zwilling Enfinify. Ustaw grubość mielenia ziaren na ikonę espresso i określ ilość mielenia od 1 do 12 filiżanek.

Krok 2

Zmielone ziarna umieść w filtrze ekspresu do kawy Zwilling Enfinigy. Dodaj wodę, włącz ekspres i już po chwili możesz delektować się najpyszniejszym espresso!

Aby kawa była jeszcze bardziej aromatyczna, ekspres posiada funkcję infuzji - najpierw zaparza kawę mieloną przy użyciu niewielkiej ilości wody, co nadaje jej przyjemnie delikatne odczucie w ustach. W ekspresie znajduje się również wyjmowany lejek aromatu, który zapewnia dobre wymieszanie parzonej kawy w dzbanku. Oddzielna płyta grzewcza utrzymuje ciepło kawy do 40 minut dzięki funkcji podgrzewania. Jest to szczególnie przydatne, jeśli najdzie Cię ochota na kolejną filiżankę napoju.