Kawa Dalgona – kawa parzona po koreańsku

Kawa Dalgona – kawa parzona po koreańsku

Kawa Dalgona – kawa parzona po koreańsku

Czas:
20 min

Porcje
2

Składniki

  • 1 podwójne espresso
  • 50 g cukru brązowego
  • 6 kostek lodu
  • 200 ml mleka (alternatywnie napój roślinny)

Przygotowanie

  1. Odmierz odpowiednią ilość ziaren kawy i przesyp je do młynka do mielenia kawy Zwilling Enfinigy. Ustaw grubość mielenia ziaren na ikonę espresso i określ ilość mielenia na 2 filiżanki. Zmielone ziarna umieść w filtrze ekspresu do kawy Zwilling Enfinigy. Dodaj wodę i ustaw poziom parzenia na espresso.
  2. Do spieniacza do mleka Zwilling Enfinigy wsyp cukier. Zalej go gorącym espresso i uruchom program zimnej pianki z mleka. Przelej tak przygotowaną piankę kawową do szklanki z serii Zwilling Sorrento.
  3. Umyj spieniacz do mleka Zwilling Enfinigy i wlej do niego mleko lub napój roślinny. Uruchom program zimnej pianki mlecznej.
  4. Do szklanek z serii Zwilling Sorrento włóż kostki lodu. Następnie – polej je zimnym i spienionym mlekiem a na wierzch nałóż wcześniej przygotowaną piankę kawową.

Dodatkowe informacje

  • Trudność przepisu: Łatwy