Jak wybrać najlepszą kawę?

Jak wybrać najlepszą kawę?

Czy wiecie, że na świecie znanych jest ponad 500 gatunków kawowców? Szaleństwo, prawda? Jednak w praktyce uprawia się głównie 3 rodzaje: coffea arabica (Arabika), coffea canephora (Robusta), oraz coffea liberica (Liberika).

Rodzaje kaw

Najpopularniejszą kawą świata jest Arabika. Uprawiana jest ona w klimacie okołorównikowym a najlepsze jej odmiany sprowadzane są z Afryki i Ameryki Południowej. Arabika (w zależności od tego, skąd pochodzą uprawy) może mieć owocowo-kwaskowy smak, czekoladowy posmak, albo orzechową czy karmelową nutę.

Robusta stanowi całkowite przeciwieństwo Arabiki – cechuje się intensywnym, gorzkim smakiem, w którym można dostrzec posmak orzeszków ziemnych oraz zbóż. Uprawia się ją głównie w Indonezji oraz w Afryce i – co ciekawe – ma dużo wyższą niż Arabika zawartość kofeiny w swoich ziarnach.

Liberika – najmniej popularna – ze względu na mało wyrazisty smak i aromat wykorzystywana jest głównie do produkcji kawy rozpuszczalnej lub kosmetyków.

Jak wybrać najlepszą kawę?

Odpowiedź na to pytanie wcale nie jest prosta – na jakość kawy wpływa wiele czynników. Na początku warto odpowiedzieć sobie jednak na pytanie – jakie cechy musi mieć dla Nas idealna kawa? Zapewne każdy z nas ma swój ulubiony typ i być może markę kawy, którą najchętniej pija. Zastanówmy się więc, czy spełnia ona poniższe kryteria.

Miejsce uprawy

Zawsze sprawdzaj miejsce uprawy ulubionej kawy. W dobrych sklepach z kawą można wybierać spośród wielu regionów geograficznych – są to kawy tzw. Single origin – kawy jednolitego pochodzenia.

Jednocześnie – nie można jasno określić, z którego regionu świata kawa jest najlepsza – zależy to od indywidualnych upodobań, dlatego warto testować kawy z różnych upraw świata i tym sposobem wybrać tą „najlepszą”. Jeśli na opakowaniu nie jest podany kraj pochodzenia – oznacza to, że kawa zawiera ziarna z różnych regionów świata i nie można stwierdzić jakie jakościowo ziarna tak naprawdę znajdują się w paczce.

Stopień palenia kawy

Stopień palenia kawy jest jednym z istotniejszych kryteriów wyboru dobrej kawy.

Jasne ziarna świadczą o wysokiej jakości ziaren Arabiki i cechują się bardzo delikatnym smakiem i zapachem, który po chwili przechodzi w pikantniejszy posmak afrykańskich ziół.

Palenie średnie – nadaje ziarnom jednolity, brązowy kolor i jest wykorzystywane często w mieszankach różnych rodzajów ziaren – świetnie nadaje się do Cappuccino oraz Latte.

Ciemne ziarna – idealne do Espresso, najczęściej zawierają dodatek Robusty dla podkreślenia głębi smaku i aromatu.

Świeżość

Najlepszą jakością charakteryzują się kawy ziarniste. Kawa ziarnista dłużej utrzymuje świeżość niż zmielona od razu i dzięki temu sami możemy dostosować stopień zmielenia do ulubionego sposobu parzenia kawy.

Szukając idealnej kawy, warto wybrać się do profesjonalnej palarni, ponieważ te najlepsze wypalają ziarna indywidualnie dla każdego swojego klienta! Masz wtedy gwarancję ich jakości oraz głębi smaku i aromatu.

ZWILLING ENFINIGY – młynek do kawy do zadań specjalnych!

Po wybraniu idealnej kawy czas na rozkoszowanie się jej smakiem i aromatem! Dzięki specjalnie zaprojektowanemu młynkowi do kawy z serii Zwilling Enfinigy masz do wyboru 140 stopni mielenia kawy – od espresso  przez kawę filtrowaną po french press. Nie musisz się także martwić o jakość ziaren – perfekcyjnie dokładny stożkowy młynek ze stali nierdzewnej wytwarza minimum ciepła podczas mielenia – dzięki temu aromat świeżo mielonych ziaren będzie odczuwalny w całym domu!

A w jaki sposób wyczarować prawdziwą kawiarnię we wnętrzu własnego domu? Nic prostszego – młynek do kawy Zwilling Enfinigy połącz z Ekspresem do kawy z tej samej serii – uzyskasz stylowe i harmonijne połączenie, z którego korzystają profesjonalni Bariści! Ciesz się pięknem i praktycznym rozwiązaniem wraz z Zwilling Enfinigy!