Domowa kawa okiem baristy – jak zrobić idealną mleczną piankę?

Domowa kawa okiem baristy – jak zrobić idealną mleczną piankę?

Kremowa pianka w ukochanej latte czy capucinno wychodzi zawsze idealna, gdy zamawiamy kawę w profesjonalnej kawiarni. W jaki sposób sprawić, by taką samą miękką piankę uzyskać przygotowując domową Latte?

 

Dobry sprzęt to podstawa

 

By przygotować iście kremową piankę jak spod ręki baristy, niezbędny jest dobry jakościowo spieniacz do mleka. My polecamy spieniacz do mleka z serii Zwilling Enfinigy, który posiada dwie osobne nakładki – jedną do dokładnego wymieszania, drugą do spieniania. Dokładne wymieszanie przygotowywanej pianki gwarantuje klucz do sukcesu!

 

Pianka z ciepłego czy zimnego mleka? Wybór należy do Ciebie!

 

Idealnie puszystą piankę można uzyskać zarówno z ciepłego, jak i zimnego mleka bądź jego zamienników. Ważne jest jednak zachowanie odpowiedniej temperatury i proporcji – ciepłe mleko najlepiej spienia się w temperaturze nieco poniżej  70°C, tak aby uzyskana w ten sposób pianka była szczególnie kremowa i gładka.

Pianka wykonana z zimnego mleka – mleko bądź jego zamienniki powinny być zimne, najlepiej wyjęte prosto z lodówki – i spieniane przez ok 45 – 50s. Pamiętajmy też o dokładnym wymieszaniu pianki, aczkolwiek należy to robić delikatnie, tak by nie zniszczyć jej struktury.

Można również spieniać gotowe już kakao – jest to świetna propozycja dla fanów czekoladowej słodyczy i dzieci – uzyskana w ten sposób kakaowy mleczny puch może stanowić deser sam w sobie lub dodatek np. do domowych lodów czy jogurtu.

 

Jakie mleko można spieniać?

 

Błędem jest przekonanie, że tylko tłuste mleko prosto od krowy nadaje się na idealną kremową piankę.  Świetnie do tego celu są także alternatywy mleka np. „mleko” owsiane, sojowe bądź migdałowe. Niektóre z nich zawierają dodatkowe oznaczenie na opakowaniu z informacją, że jest to „mleko baristy”. Warto więc przyglądać się sklepowym półką w poszukiwaniu napojów o tym właśnie oznaczeniu.