Dyniowy tort naleśnikowy z wędzonym łososiem

Dyniowy tort naleśnikowy z wędzonym łososiem

Dyniowy tort naleśnikowy z wędzonym łososiem

Czas:
50 min

Porcje
8

Składniki

  • 400 g dyni Hokkaido
  • 400 g łososia wędzonego
  • 40 g koperku
  • 6 jajek
  • 200 g mąki
  • 500 ml mleka
  • 70 g roztopionego masła
  • 1 łyżka mielonego imbiru
  • 1 łyżka soli
  • ¼ łyżki mielonej gałki muszkatołowej
  • 250 g chudego twarogu
  • 300 g sera koziego
  • ½ cytryny
  • olej roślinny
  • sól i pieprz

Przygotowanie

  1. Rozgrzej piekarnik do 180°C. Przekrój dynię na pół dynię i usuń z niej pestki. Pokrój dynię na duże kawałki i połóż je na formie do pieczenia. Skrop odrobiną oleju roślinnego i posól. Piecz przez około 30 minut, a następnie całkowicie ostudź. Zmiel połowę koperku i odstaw go na razie na bok.
  2. W misce ubij ze sobą twaróg, kozi ser, skórkę i sok z cytryny, sól i pieprz, a następnie dodaj do tego zmielony koperek.
  3. Dodaj ostudzoną, upieczoną dynię, jajka, mąkę, mleko, masło, imbir, sól i gałkę muszkatołową do kielicha blendera z serii Zwilling Enfinigy i wybierz ustawienie ręczne by dobrze wymieszać ze sobą wszystkie składniki.
  4. Na patelni rozgrzej olej i smaż naleśniki przez ok 1 minutę z każdej strony.
  5. Ułóż naleśniki jeden na drugim z kremem twarogowym i wędzonym łososiem pomiędzy każdą kolejną warstwą. Na wierzchu rozsmaruj resztę kremu i pozostały koperek.

Dodatkowe informacje

  • Trudność przepisu: Łatwy

Powiązane posty