Ciasteczka dyniowe z czekoladą

Ciasteczka dyniowe z czekoladą

Ciasteczka dyniowe z czekoladą

Czas:
15 min

Porcje
16

Składniki

  • ½ szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • ½ łyżeczki imbiru
  • ½ łyżeczki sody
  • ½ łyżeczki soli
  • ¾ szklanki purée z dyni
  • ¼ szklanki oleju rzepakowego
  • ¾ szklanki cukru
  • ½ tabliczki gorzkiej czekolady

Przygotowanie

  1. Nagrzej piekarnik do 180°C.
  2. W dużej misce połącz suche składniki, w mniejszej wymieszaj przy pomocy miksera olej razem z cukrem. Następnie dodaj purée z dyni i wszystko ponownie zmiksuj.
  3. Powoli dodawaj mokre składniki do suchych, mieszając wszystko drewnianą szpatułką.
  4. Na końcu dodaj pokruszoną czekoladę i ponownie wymieszaj szpatułką ciasto.
  5. Na prostokątnej blaszce do piekarnika Ballarini Patisserie nakładaj ciasto za pomocą łyżki stołowej i formuj małe, płaskie kulki. Piecz w rozgrzanymi piekarniku przez ok 15 minut. Po tym czasie przełóż na talerz i pozostaw do ostygnięcia.

Dodatkowe informacje

  • Trudność przepisu: Łatwy

Powiązane posty