Ciasto dyniowe z orzechami Pecan

Ciasto dyniowe z orzechami Pecan

Ciasto dyniowe z orzechami Pecan

Czas:
60 min

Porcje
12 kawałków

Składniki

  • 130 g orzechów pekan
  • 200 g mąki
  • 1 łyżeczka sody
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 jajka
  • 100 ml oleju rzepakowego
  • 200 g brązowego cukru
  • 8 g cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • ½ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki mielonego imbiru
  • 200 g syropu cukrowego
  • 300 g ugotowanych kostek dyni lub purée z dyni
  • 150 g kropelek czekolady do pieczenia
  • Masło do smarowania
  • Mąka do posypania

Przygotowanie

  1. Odważ i odmierz wszystkie składniki.
  2. Rozgrzej piekarnik do 200°C. Formę do pieczenia posmaruj masłem i oprósz mąką.
  3. Grubo posiekaj orzechy pekan ręcznie lub w kielichu blendera Zwilling Enfinigy na ustawieniu pulsacyjnym 2-3 razy po 1-2 sekundy za każdym razem. Przełóż pokruszone orzechy do osobnej miseczki. W osobnej miseczce wymieszaj mąkę, sodę i proszek do pieczenia i odłóż na bok.
  4. Pozostałe składniki dodaj do kielicha blendera w następującej kolejności: jajka, olej rzepakowy, cukier brązowy, cukier waniliowy, przyprawy, syrop, dynia. Zamknij kielich blendera pokrywką.
  5. Wybierz ustawienie: Koktajl i naciśnij przycisk, aby uruchomić program. Podczas procesu mieszania stopniowo dodawaj mąkę przez otwór w pokrywce.
  6. Po zakończeniu miksowania zdejmij pokrywkę. Ręcznie wymieszaj orzechy pekan i krople czekolady lub wymieszaj je za pomocą szpatułki. Ciasto wlej równomiernie do przygotowanej formy do pieczenia.
  7. Piecz w piekarniku przez ok. 2 godz. Wyjmij, następnie odstaw do wystygnięcia.

Dodatkowe informacje

  • Trudność przepisu: Łatwy

Powiązane posty