Ciasteczka czekoladowe

Ciasteczka czekoladowe

Ciasteczka czekoladowe

Czas:
15 min

Porcje
30 sztuk

Składniki

  • 225 g masła
  • 220 g cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 2 jajka
  • 350 g mąki pszennej
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 150 g pastylek (kropelek) czekolady do pieczenia
  • szczypta soli
  • Mąka pszenna do wyrabiania ciasta

Przygotowanie

  1. Masło, cukier, cukier waniliowy, jajka, mąkę, proszek do pieczenia i sól zagnieć na gładkie ciasto. Po wyrobieniu ciasta dodaj pastylki czekolady i delikatnie wymieszaj je z pozostałym ciastem.
  2. Z tak wyrobionego ciasta uformuj małe kulki. Kulki ułóż na posypanej mąką blaszce do pieczenia Ballarini. Zawiń całość w folię spożywczą i wstaw do lodówki na ok 2 godziny.
  3. Rozgrzej piekarnik do 180°C (termoobieg lub góra/dół). Kulki delikatnie zgnieć dłonią i wstaw blaszkę do pieczenia do piekarnika. Piecz ciasteczka przez ok 15 minut. Po tym czasie, wyjmij blachę z ciasteczkami i pozostaw je do wystygnięcia. Pozostałe ciasteczka upiecz w ten sam sposób.
  4. Wystudzone ciasteczka przełóż do pojemnika z serii Zwilling Fresh & Save i ciesz się ich smakiem, gdy tylko przyjdzie Ci na nie ochota.

Dodatkowe informacje

  • Trudność przepisu: Łatwy

Powiązane posty