Masło, cukier, cukier waniliowy, jajka, mąkę, proszek do pieczenia i sól zagnieć na gładkie ciasto. Po wyrobieniu ciasta dodaj pastylki czekolady i delikatnie wymieszaj je z pozostałym ciastem.
Z tak wyrobionego ciasta uformuj małe kulki. Kulki ułóż na posypanej mąką blaszce do pieczenia Ballarini. Zawiń całość w folię spożywczą i wstaw do lodówki na ok 2 godziny.
Rozgrzej piekarnik do 180°C (termoobieg lub góra/dół). Kulki delikatnie zgnieć dłonią i wstaw blaszkę do pieczenia do piekarnika. Piecz ciasteczka przez ok 15 minut. Po tym czasie, wyjmij blachę z ciasteczkami i pozostaw je do wystygnięcia. Pozostałe ciasteczka upiecz w ten sam sposób.
Wystudzone ciasteczka przełóż do pojemnika z serii Zwilling Fresh & Save i ciesz się ich smakiem, gdy tylko przyjdzie Ci na nie ochota.