Amerykańskie naleśniki

Amerykańskie naleśniki

Amerykańskie naleśniki

Czas:
50 min

Porcje
12

Składniki

  • 440 ml mleka
  • 400 g mąki
  • 6 g sody oczyszczonej
  • 4 jajka
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • Szczypta soli

Przygotowanie

  1. Do dużej miski wbij jajka, ubij je na gładką masę i dodaj mleko, całość wymieszaj drewnianą szpatułką.
  2. Dodawaj partiami mąkę z sodą oczyszczoną, cały czas delikatnie mieszając ciasto. Następnie, wlej łyżkę oleju, szczyptę soli i całość ubij trzepaczką.
  3. Odstaw tak przygotowane ciasto na naleśniki na 30 minut w temperaturze pokojowej. Dzięki temu uzyskasz pyszne i puszyste pancake.
  4. Rozgrzej patelnię do naleśników Ballarini i na rozgrzanej patelni smaż naleśniki do ich zarumienienia.
  5. Podawaj gotowe pancake z owocami, syropem klonowym, cukrem pudrem lub według własnego uznania.

Dodatkowe informacje

  • Trudność przepisu: Łatwy

Powiązane posty