Kakaowe naleśniki z bananem

Kakaowe naleśniki z bananem

Myślę, że te naleśniki polubią nie tylko dzieci, ale również dorośli :)

Kakaowe naleśniki z bananem

Kakaowe naleśniki z bananem

Składniki

  • 3/4 szklanki mąki pszennej typ 650,
  • 1/3 szklanki mąki razowej typ 1850,
  • 1 czubata + 1/2  łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 1 łyżka mielonego siemienia lnianego,
  • 1 łyżka kakao,
  • 1 banan,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • szczypta soli,
  • ok 4 - 5 łyżek oleju,
  • ok 2 szklanek zimnej przegotowanej wody (lub mineralnej niegazowanej).

Instrukcja

  1. Wymieszać wszystkie suche składniki łyżką, dodać na początek 1 kubek wody, banana, olej (cały) zmiksować blenderem ręcznym.
  2. Dodawać powoli wodę aż będzie odpowiednio rzadka konsystencja (podobna do jogurtu pitnego), jeśli mamy czas dobrze jest ciasto zostawić na ok 30 minut.
  3. Patelni nie natłuszczamy, jest to bardzo ważne - wystarczająco tłuszczu jest w cieście.
  4. Staramy się usmażyć jak najcieńsze naleśniki najlepiej przy użyciu patelni Ballarini Positano i smażymy je odrobinę dłużej niż zwykłe.

Dodatkowe informacje

Autor: Edyta Stępczyńska