Japońskie naleśniki

Japońskie naleśniki

Japońskie naleśniki

Naleśniki kojarzą nam się albo z pysznym, polskim daniem, które przypomina francuskie crepes, lub z amerykańskimi pancekes, które mają swoich wielbicieli na całym świecie. A dziś przedstawiamy jeszcze jedną wariację na temat naleśników - japońskie pankejki!

Składniki (6 porcji)

  • 200 g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżki sody oczyszczonej
  • 2 jaja
  • 45 g cukru
  • 1/2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 125 ml maślanki
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • Masło do smażenia
  • syrop klonowy oraz borówki do serwowania

Przygotowanie

  • Krok 1/3

Do miski dodaj mąkę, proszek do pieczenia oraz sodę. Wymieszaj dokładnie i odłóż na bok. Do osobnej miski dodaj jaja, cukier, cukier warniliowy, sól i maślankę. Miksuj do dokładnego wymieszania. Dodawaj zawartość drugiej miski cały czas mieszając, aż do uzyskania idealnej konsystencji masy.

Japońskie naleśniki

  • Krok 2/3

Na dużej patelni roztop masło. Wysmaruj foremki na ciasto przy pomocy masła i połóż je na patelni. Wypełnij foremki przygotowaną wcześniej masą do 2/3 wysokości. Smaż naleśniki przez ok. 4 minuty, a następnie obróć i smaż na drugiej stronie przez ok. 2 minuty.

Japońskie naleśniki

  • Krok 3/3

Ostrożnie wyjmij naleśniki z foremek. Serwus z syropem klonowym i świeżymi owocami. Smacznego!

Japońskie naleśniki

Dodatkowe informacje

  • Trudność przepisu: Łatwe
  • Czas przygotowania: 20 minut