Tytanowa patelnia indukcyjna Ballarini Alba
Ładowanie...
-
Nasze Marki
-
-
Małe AGD - Enfinigy
-
-
-
-
Background
-
-
-
Systemy próżniowe
-
-
-
-
Background
-
-
-
Noże
-
-
-
-
Blok promocyjny
-
-
-
Fresh&Save
-
-
-
Naczynia
-
-
-
-
Blok promocyjny
-
-
-
Blok promocyjny
-
-
-
Akcesoria
-
-
-
-
Background
-
-
-
Zastawa
-
-
-
-
Background
-
-
-
Strefa Beauty
-
-
-
Przeznaczenie
-
-
-
Background
-
-
- Strefa dla dzieci
-
Promocje
-
-
-
-
Blok promocyjny
-
-
-
Blok promocyjny
-
-
- Blog
Najlepsze placki ziemniaczane
Niby proste a potrafią sprawić kłopot, dlatego z okazji Dnia Placka Ziemniaczanego mam dla Was prosty i pyszny przepis na placki ziemniaczane! Nie potrzeba do nich jajek, mąki a są najlepsze!
Najlepsze placki ziemniaczane
Składniki
- ok. 1,3 kg ziemniaków (przed obraniem - co powinno dać ok. 1 kg po obraniu),
- 1 mała cebula,
- 1 ząbek czosnku (opcjonalnie)
- 1/2 łyżeczki soli - lub więcej,
- 1 łyżeczki pieprzu
- olej do smażenia
Wykonanie
Ziemniaki umyj i obierz, podziel na dwie części. Jedną część zetrzyj na drobnych oczkach tarki i przełóż na sitko z podstawioną miską. Drugą część ziemniaków zetrzyj na grubych oczkach tarki.
Dzięki dwóm grubością ziemniaków będą one chrupkie z wierzchu i jednocześnie miękkie w środku, czyli dokładnie takie jakie najbardziej lubimy :)
Drobno starte ziemniaki odciśnij, tak by woda spłynęła do miski i przełóż je do grubo tartych.
Z miski z odciśniętą wodą odlej delikatnie płyn tak by została na jej dnie skrobia z ziemniaków, przełóż ją do miski z ziemniakami (jeśli jej nie będzie to się nie przejmuj). Cebulę pokrój w bardzo drobną kostkę - niektórzy polecają ją ścierać, ale wg mnie ścieranie cebuli nadaje jej gorzkiego smaku - dodaj ja do ziemniaków. Do masy dodaj przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku oraz sól i pieprz i dobrze wymieszaj.
Na patelnię z grubym dnem - polecam Ballarini Alba - wlej tyle oleju, żeby było go ok 0,5 cm - placki nie są daniem fit ;) ale raz kiedyś można, tym bardziej z okazji Dnia Ziemniaka :)
Nakładaj po 1 dużej łyżce masy na dobrze rozgrzany olej i szybko spłaszczaj. Staraj się by placki nie były grube, ale nie powinno też być w nich dziur. Smaż tak długo, aż z obu stron będą rumiane. Odkładaj na ręcznik papierowy by pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Zjadaj tak jak lubisz, z solą, cukrem, jogurtem.
Smacznego Dnia Placka Ziemniaczanego!
Autorka przepisu: Edyta Stępczyńska
Dodatkowe informacje
- Przepis z bloga Zakręcony wege obiad