Curry dyniowe z kiełbasą chorizo

Curry dyniowe z kiełbasą chorizo

Curry dyniowe z kiełbasą chorizo

Czas:
30 min

Porcje
4

Składniki

  • 700 g dyni
  • pół kalafiora
  • 150 g kiełbasy (chorizo lub innej suszonej)
  • 400 g ugotowanej ciecierzycy (lub z puszki)
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku świeżego
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 łyżka kurkumy
  • 1 łyżeczka tymianku suszonego
  • szczypta papryki chilli mielonej
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie

  1. Dynię umyj, obierz i pokrój w kawałki. Kalafiora umyj i podziel na małe różyczki.
  2. W garnku żeliwnym Staub rozgrzej olej. Cebulę posiekaj i wrzuć do garnka, zeszklij. Czosnek pokrój w drobniutkie kawałki, dodaj do cebuli i smaż przez ok 1 minutę. Dodaj kurkumę i smaż przez kilka minut.
  3. Do garnka przełóż dynię i kalafior i zalej je wrzątkiem. Całość duś na małym ogniu przez ok 20 minut.
  4. Na koniec dodaj przyprawy, pokrojoną kiełbasę oraz odsączoną i opłukaną ciecierzycę. Danie duś jeszcze przez 5 minut. Podawaj z ulubionymi dodatkami.

Dodatkowe informacje

  • Trudność przepisu: Łatwy

Powiązane posty