Jajka po benedyktyńsku z opiekanymi bułeczkami

Jajka po benedyktyńsku z opiekanymi bułeczkami

Jajka po benedyktyńsku z opiekanymi bułeczkami

Czas:
20 min

Porcje
4

Składniki

  • 4 jajka
  • 1 łyżka stołowa octu winnego
  • 1 łyżeczki soli
  • Garść listków szpinaku
  • 8 plasterków boczku
  • 2 bułki
  • 20 g masła
  • 4 łyżki sosu holenderskiego

Przygotowanie

Przygotowanie jajek po benedyktyńsku:

  1. Do wrzącej i lekko osolonej wody z dodatkiem octu wrzucaj jajka bezpośrednio po rozbiciu skorupki. Gotuj je 3 – 4 minuty, podczas gotowania delikatnie zamieszaj wodę w celu „zawinięcia” białka na żółtko.
  2. Po ugotowaniu, jajka wyjmij ostrożnie łyżką cedzakową na płaski talerz wyłożony wcześniej ręcznikiem papierowym.

Przygotowanie pieczywa:

  1. Bułeczki przekrój na pół i włóż do tostera z serii Zwilling Enfinigy. Ustaw regulację opiekania na „2” i włącz toster. Po upieczeniu posmaruj podpieczone kromki masłem.
  2. Boczek obsmaż na suchej patelni aż do całkowitego wytopienia się z niego tłuszczu

Na koniec, na przypieczone bułki z masłem, połóż kilka listków umytych wcześniej liści szpinaku. Przełóż usmażone plastry boczku oraz jajka w koszulkach. Całość udekoruj sosem holenderskim.

Dodatkowe informacje

  • Trudność przepisu: Łatwy

Powiązane posty