Wiosenna kanapka warzywna

Wiosenna kanapka warzywna

Wiosenna kanapka warzywna

Czas:
20 min

Porcje
2

Składniki

  • 4 kromki pełnoziarnistego pieczywa
  • 4 liście sałaty
  • 80 g kolorowych mini papryczek
  • 80 gramów marchewki
  • 100 g ogórka
  • 3 rzodkiewki
  • 15 g nasion słonecznika
  • 100 g ziołowego serka śmietankowego (lub innego - wedle uznania)
  • 1 pudełko rzeżuchy
  • Sól, pieprz

Przygotowanie

  1. Odmierz dokładnie i zważ składniki. Umyj i osusz liście sałaty. Rzodkiewki umyj i pokrój w cienkie plasterki. Odłóż je na razie na bok.
  2. Marchewkę umyj, obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Umyj ogórka zielonego i zetrzyj go na tarce o grubych oczkach. Paprykę umyj, usuń gniazdo nasienne, pokrój paprykę w drobną kostkę.
  3. Tak przygotowane warzywa z kroku 2 wymieszaj z serkiem śmietankowym, dodaj pestki słonecznika, sól, pieprz i wszystko razem dobrze wymieszaj.
  4. Pieczywo przekrój na kromki i włóż je do dużego tostera z serii Zwilling Enfinigy. Podpiecz w ulubionym programie, tak by były delikatnie chrupiące.
  5. Na podpieczonych tostach ułóż liście sałaty, następnie przełóż na nie serek z warzywami i udekoruj świeżymi rzodkiewkami.

Przykryj tak przygotowaną kanapkę drugą kromką podpieczonego wcześniej w tosterze chleba i ciesz się smakiem kanapki od razu lub przełóż ją do plastikowego lunch boxa Zwilling Fresh & Save i ciesz się smakiem w dowolnej chwili!

Dodatkowe informacje

  • Trudność przepisu: Łatwy