Duszony kurczak z warzywami

Duszony kurczak z warzywami

Duszony kurczak z warzywami

Czas:
1,5h

Porcje
4-6

Składniki

  • 1 cały kurczak, podzielony na części
  • 2 marchewki, pokrojone w plastry
  • 2 łodygi selera, pokrojone
  • 1 duża cebula, pokrojona w kostkę
  • 3 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 2 średnie ziemniaki, pokrojone w kostki
  • 1 szklanka bulionu drobiowego
  • 1 szklanka białego wina (opcjonalnie)
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • Sól i świeżo mielony czarny pieprz do smaku
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
  • Świeża pietruszka do dekoracji

Przygotowanie

  1. Umyj i przygotuj wszystkie warzywa. Kurczaka umyj, osusz i podziel na części.
  2. Dopraw kurczaka solą i pieprzem. W garnku żeliwnym rozgrzej oliwę z oliwek i obsmaż kurczaka ze wszystkich stron na złoty kolor. Wyjmij kurczaka z garnka.
  3. W tym samym garnku, na pozostałym tłuszczu, zeszklij cebulę i czosnek. Dodaj marchewkę, seler i ziemniaki, smaż kilka minut.
  4. Do warzyw dodaj tymianek, rozmaryn, sól i pieprz. Włóż z powrotem kurczaka. Wlej bulion i wino. Gotuj na wolnym ogniu pod przykryciem przez około 45 minut do godziny, aż kurczak będzie miękki i warzywa ugotowane.
  5. Podawaj gorące, posypane świeżą pietruszką. Można podać z pieczywem lub ryżem.

Dodatkowe informacje

  • Trudność przepisu: Łatwy

Powiązane posty