Garnek żeliwny okrągły Ballarini Bellamonte
Ładowanie...
-
Nasze Marki
-
-
Małe AGD - Enfinigy
-
-
-
-
Background
-
-
-
Systemy próżniowe
-
-
-
-
Background
-
-
-
Noże
-
-
-
-
Blok promocyjny
-
-
-
Fresh&Save
-
-
-
Naczynia
-
-
-
-
Blok promocyjny
-
-
-
Blok promocyjny
-
-
-
Akcesoria
-
-
-
-
Background
-
-
-
Zastawa
-
-
-
-
Background
-
-
-
Strefa Beauty
-
-
-
Przeznaczenie
-
-
-
Background
-
-
- Strefa dla dzieci
-
Promocje
-
-
-
-
Blok promocyjny
-
-
-
Blok promocyjny
-
-
- Blog
Duszony kurczak z warzywami
Duszony kurczak z warzywami
Czas:
1,5h
Porcje
4-6
Składniki
- 1 cały kurczak, podzielony na części
- 2 marchewki, pokrojone w plastry
- 2 łodygi selera, pokrojone
- 1 duża cebula, pokrojona w kostkę
- 3 ząbki czosnku, drobno posiekane
- 2 średnie ziemniaki, pokrojone w kostki
- 1 szklanka bulionu drobiowego
- 1 szklanka białego wina (opcjonalnie)
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- Sól i świeżo mielony czarny pieprz do smaku
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
- Świeża pietruszka do dekoracji
Przygotowanie
- Umyj i przygotuj wszystkie warzywa. Kurczaka umyj, osusz i podziel na części.
- Dopraw kurczaka solą i pieprzem. W garnku żeliwnym rozgrzej oliwę z oliwek i obsmaż kurczaka ze wszystkich stron na złoty kolor. Wyjmij kurczaka z garnka.
- W tym samym garnku, na pozostałym tłuszczu, zeszklij cebulę i czosnek. Dodaj marchewkę, seler i ziemniaki, smaż kilka minut.
- Do warzyw dodaj tymianek, rozmaryn, sól i pieprz. Włóż z powrotem kurczaka. Wlej bulion i wino. Gotuj na wolnym ogniu pod przykryciem przez około 45 minut do godziny, aż kurczak będzie miękki i warzywa ugotowane.
- Podawaj gorące, posypane świeżą pietruszką. Można podać z pieczywem lub ryżem.
Dodatkowe informacje
- Trudność przepisu: Łatwy