Rozgrzej piekarnik do 180°C. Przygotuj okrągłą formę do pieczenia Ballarini i jej dno wyłóż papierem do pieczenia.
Umieść herbatniki w torbie próżniowej i włóż je do zamrażarki na około 1 godzinę. Po tym czasie wyjmij je z zamrażarki i nie wyjmując ciasteczek z torebki próżniowej pokrusz je za pomocą wałka do ciasta.
Rozdrobnione herbatniki zagnieć w misce z miękkim masłem i cynamonem. Następnie rozłóż równomiernie ciasto na dnie formy i lekko dociśnij.
Piecz ciasteczkowy spód w piekarniku przez 15 minut.
Masa serowa:
Rozpuść masło i pozostaw je do lekkiego ostygnięcia. Oddziel jajka od białek w osobnych miseczkach.
Białka ubij na sztywno i odstaw na bok. Twaróg wymieszaj z roztopionym masłem, cukrem, mlekiem i żółtkami. Dodaj miąższ ze strąka wanilii oraz cynamon, kardamon i anyż gwiazdkowy. Wmieszaj też skórkę pomarańczową, 4 łyżki soku pomarańczowego, kaszę manną i proszek do pieczenia. Do masy twarogowej stopniowo dodawaj ubitą pianę z białek, wylej całość na upieczony wcześniej spód i wygładź szpatułką.
Piecz na najniższej półce przez 20 minut, następnie zdejmij nożem wyrośnięte ciasto z brzegów formy i znów piecz przez kolejne 40 minut.
Ciasto wyjmij z piekarnika i odstaw na krótki czas. Pozostaw do ostygnięcia.
Polewa śliwkowa:
Śliwki zagotuj z cukrem aż do ich zmięknięcia i odparowania nadmiaru wody. Dodaj łyżeczkę cynamonu i cały czas mieszaj. Przełóż śliwki na wierzch sernika i poczekaj aż wystygną.