Świąteczny sernik ze śliwkami

Świąteczny sernik ze śliwkami

Świąteczny sernik ze śliwkami

Czas:
100 min

Porcje
10

Składniki

Masa serowa:

  • 100 g masła
  • 5 jajek (rozmiar M)
  • 500 g twarogu śmietankowego
  • 100 gramów cukru
  • 200 ml mleka
  • ½ laski wanilii
  • łyżeczka cynamonu
  • 1 szczypta kardamonu w proszku
  • 1 szczypta anyżu gwiazdkowatego w proszku
  • Otarta skórka i sok z pomarańczy
  • 90 gramów kaszy manny
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia

Spód sernika:

  • 250 g ciastek maślanych
  • 100 g miękkiego masła
  • 1 łyżeczka cynamonu

Polewa śliwkowa:

  • 300 g śliwek (przepołowionych, bez pestek)
  • 200 g cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu

Przygotowanie

Ciasteczkowy spód:

  1. Rozgrzej piekarnik do 180°C. Przygotuj okrągłą formę do pieczenia Ballarini i jej dno wyłóż papierem do pieczenia.
  2. Umieść herbatniki w torbie próżniowej i włóż je do zamrażarki na około 1 godzinę. Po tym czasie wyjmij je z zamrażarki i nie wyjmując ciasteczek z torebki próżniowej pokrusz je za pomocą wałka do ciasta.
  3. Rozdrobnione herbatniki zagnieć w misce z miękkim masłem i cynamonem. Następnie rozłóż równomiernie ciasto na dnie formy i lekko dociśnij.
  4. Piecz ciasteczkowy spód w piekarniku przez 15 minut.

Masa serowa:

  1. Rozpuść masło i pozostaw je do lekkiego ostygnięcia. Oddziel jajka od białek w osobnych miseczkach.
  2. Białka ubij na sztywno i odstaw na bok. Twaróg wymieszaj z roztopionym masłem, cukrem, mlekiem i żółtkami. Dodaj miąższ ze strąka wanilii oraz cynamon, kardamon i anyż gwiazdkowy. Wmieszaj też skórkę pomarańczową, 4 łyżki soku pomarańczowego, kaszę manną i proszek do pieczenia. Do masy twarogowej stopniowo dodawaj ubitą pianę z białek, wylej całość na upieczony wcześniej spód i wygładź szpatułką.
  3. Piecz na najniższej półce przez 20 minut, następnie zdejmij nożem wyrośnięte ciasto z brzegów formy i znów piecz przez kolejne 40 minut.
  4. Ciasto wyjmij z piekarnika i odstaw na krótki czas. Pozostaw do ostygnięcia.

Polewa śliwkowa:

  1. Śliwki zagotuj z cukrem aż do ich zmięknięcia i odparowania nadmiaru wody. Dodaj łyżeczkę cynamonu i cały czas mieszaj. Przełóż śliwki na wierzch sernika i poczekaj aż wystygną.

Dodatkowe informacje

  • Trudność przepisu: Łatwy

Powiązane posty