Klasyczna, okrągła forma do pieczenia ciast Ballarini Patisserie
Ładowanie...
-
Nasze Marki
-
-
Małe AGD - Enfinigy
-
-
-
-
Background
-
-
-
Systemy próżniowe
-
-
-
-
Background
-
-
-
Noże
-
-
-
-
Blok promocyjny
-
-
-
Fresh&Save
-
-
-
Naczynia
-
-
-
-
Blok promocyjny
-
-
-
Blok promocyjny
-
-
-
Akcesoria
-
-
-
-
Background
-
-
-
Zastawa
-
-
-
-
Background
-
-
-
Strefa Beauty
-
-
-
Przeznaczenie
-
-
-
Background
-
-
- Strefa dla dzieci
-
Promocje
-
-
-
-
Blok promocyjny
-
-
-
Blok promocyjny
-
-
- Blog
Świąteczny sernik ze śliwkami
Świąteczny sernik ze śliwkami
Czas:
100 min
Porcje
10
Składniki
Masa serowa:
- 100 g masła
- 5 jajek (rozmiar M)
- 500 g twarogu śmietankowego
- 100 gramów cukru
- 200 ml mleka
- ½ laski wanilii
- łyżeczka cynamonu
- 1 szczypta kardamonu w proszku
- 1 szczypta anyżu gwiazdkowatego w proszku
- Otarta skórka i sok z pomarańczy
- 90 gramów kaszy manny
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
Spód sernika:
- 250 g ciastek maślanych
- 100 g miękkiego masła
- 1 łyżeczka cynamonu
Polewa śliwkowa:
- 300 g śliwek (przepołowionych, bez pestek)
- 200 g cukru
- 1 łyżeczka cynamonu
Przygotowanie
Ciasteczkowy spód:
- Rozgrzej piekarnik do 180°C. Przygotuj okrągłą formę do pieczenia Ballarini i jej dno wyłóż papierem do pieczenia.
- Umieść herbatniki w torbie próżniowej i włóż je do zamrażarki na około 1 godzinę. Po tym czasie wyjmij je z zamrażarki i nie wyjmując ciasteczek z torebki próżniowej pokrusz je za pomocą wałka do ciasta.
- Rozdrobnione herbatniki zagnieć w misce z miękkim masłem i cynamonem. Następnie rozłóż równomiernie ciasto na dnie formy i lekko dociśnij.
- Piecz ciasteczkowy spód w piekarniku przez 15 minut.
Masa serowa:
- Rozpuść masło i pozostaw je do lekkiego ostygnięcia. Oddziel jajka od białek w osobnych miseczkach.
- Białka ubij na sztywno i odstaw na bok. Twaróg wymieszaj z roztopionym masłem, cukrem, mlekiem i żółtkami. Dodaj miąższ ze strąka wanilii oraz cynamon, kardamon i anyż gwiazdkowy. Wmieszaj też skórkę pomarańczową, 4 łyżki soku pomarańczowego, kaszę manną i proszek do pieczenia. Do masy twarogowej stopniowo dodawaj ubitą pianę z białek, wylej całość na upieczony wcześniej spód i wygładź szpatułką.
- Piecz na najniższej półce przez 20 minut, następnie zdejmij nożem wyrośnięte ciasto z brzegów formy i znów piecz przez kolejne 40 minut.
- Ciasto wyjmij z piekarnika i odstaw na krótki czas. Pozostaw do ostygnięcia.
Polewa śliwkowa:
- Śliwki zagotuj z cukrem aż do ich zmięknięcia i odparowania nadmiaru wody. Dodaj łyżeczkę cynamonu i cały czas mieszaj. Przełóż śliwki na wierzch sernika i poczekaj aż wystygną.
Dodatkowe informacje
- Trudność przepisu: Łatwy