Spaghetti bolognese

Spaghetti bolognese

Spaghetti bolognese

Czas:
70 min

Porcje
4

Składniki

  • 500 g makaronu spaghetti
  • 600 g mielonej wołowiny
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • 100 g selera
  • 200 ml czerwonego, wytrawnego wina
  • 800 ml przecieru pomidorowego
  • 200 ml bulionu wołowego
  • 400 ml wody
  • 1 łyżka suszonego oregano
  • 1 łyżka suszonego tymianku
  • Sól
  • Pieprz
  • Olej roślinny
  • Tarty parmezan

Przygotowanie

  1. Czosnek drobno posiekaj. Obierz i pokrój cebulę w kostkę. Podobnie pokrój marchew i seler.
  2. Olej podgrzej w garnku lub głębokiej patelni Ballarini i podsmaż czosnek, cebulę, marchewki i seler. Dodaj mieloną wołowinę i smaż na średnim ogniu przez ok. 8-10 minut, cały czas mieszając.
  3. Do garnka dolej czerwone wino. Dodaj przecier pomidorowy, bulion wołowy i wodę. Dopraw do smaku oregano, tymiankiem, cukrem, solą i pieprzem. Gotuj na średnim ogniu (bez przykrycia) przez ok. 1 godzinę.
  4. Gdy sos jest już będzie prawie gotowy, ugotuj makaron al dente. Osusz go i dodaj do sosu. Dokładnie wymieszaj. Na koniec posyp tartym parmezanem.

Dodatkowe informacje

  • Trudność przepisu: Łatwy

Powiązane posty