Spaghetti frutti di mare (z owocami morza)

Spaghetti frutti di mare (z owocami morza)

Spaghetti frutti di mare (z owocami morza)

Czas:
20 min

Porcje
2

Składniki

  • 400 g mrożonej mieszanki owoców morza
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 puszka pomidorów w zalewie
  • ½ szklanki białego, wytrawnego wina
  • 3 ząbki czosnku
  • Sól, pieprz
  • Kilka sztuk pomidorków koktajlowych
  • Ok 200 g makaronu spaghetti

Przygotowanie

  1. Mieszankę owoców morza rozmroź i osusz.
  2. Pomidorki koktajlowe przekrój na pół, ułóż na rozgrzanej, posmarowanej oliwą patelni. Smaż chwilę do zarumienienia.
  3. W dużym garnku zagotuj wodę. Wstaw makaron i ugotuj go al dente.
  4. W czasie, gdy makaron się gotuje, przygotuj sos. W głębokiej patelni rozgrzej oliwę z masłem. Dodaj pokrojony w plasterki czosnek, wlej wino i dodaj pomidory z puszki. Gotuj przez ok 6 minut.
  5. Do pomidorów dodaj owoce morza, wymieszaj i gotuj pod przykryciem ok 3 - 4 minut. Dopraw solą, pieprzem.
  6. Odcedź makaron i przełóż go na talerze. Dodaj owoce morza w sosie pomidorowym i całość udekoruj podsmażonymi pomidorkami koktajlowymi.

Dodatkowe informacje

  • Trudność przepisu: Łatwy

Powiązane posty