1 czerwona i 1 żółta papryka, bez pestek i pokrojona w cienkie paski
1 cukinia, oczyszczona, pokrojona na ćwiartki i pokrojona w cienkie plasterki
200 g pomidorków koktajlowych pokrojonych na ćwiartki
30 g kaparów
30 g czarnych oliwek
1 ząbek czosnku
2 szalotki pokrojona w cienkie plasterki
1 mała czerwona papryczka chilli, pozbawiona pestek i drobno posiekana
2 drobno posiekane gałązki tymianku i bazylii
Sól
Świeżo zmielony czarny pieprz
4 łyżki oliwy z oliwek
100 ml soku pomidorowego
Przygotowanie
Najpierw wyczyść kałamarnicę. W tym celu należy zdjąć skórę pod bieżącą wodą, odwrócić rurki na lewą stronę i wyczyścić. Odcedź kalmary na sitku.
Rurki pokrój na trzy części i szybko podsmaż na oliwie z oliwek na dużej patelni z szalotką. Następnie na patelnię wrzucamy paski cukinii, doprawiamy pieprzem i smażymy ok. 7 min. Dodaj kapary, paprykę, czosnek, oliwki, pomidory, chilli i zioła. Dobrze wymieszaj.
Na koniec dodaj sok pomidorowy. Dopraw solą i pieprzem i podawaj z ciabattą oraz kieliszkiem białego wina.