Smażone kalmary z warzywami

Smażone kalmary z warzywami

Smażone kalmary z warzywami

Czas:
10 min

Porcje
4

Składniki

  • 16 kalmarów
  • 1 czerwona i 1 żółta papryka, bez pestek i pokrojona w cienkie paski
  • 1 cukinia, oczyszczona, pokrojona na ćwiartki i pokrojona w cienkie plasterki
  • 200 g pomidorków koktajlowych pokrojonych na ćwiartki
  • 30 g kaparów
  • 30 g czarnych oliwek
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 szalotki pokrojona w cienkie plasterki
  • 1 mała czerwona papryczka chilli, pozbawiona pestek i drobno posiekana
  • 2 drobno posiekane gałązki tymianku i bazylii
  • Sól
  • Świeżo zmielony czarny pieprz
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 100 ml soku pomidorowego

Przygotowanie

  1. Najpierw wyczyść kałamarnicę. W tym celu należy zdjąć skórę pod bieżącą wodą, odwrócić rurki na lewą stronę i wyczyścić. Odcedź kalmary na sitku.
  2. Rurki pokrój na trzy części i szybko podsmaż na oliwie z oliwek na dużej patelni z szalotką. Następnie na patelnię wrzucamy paski cukinii, doprawiamy pieprzem i smażymy ok. 7 min. Dodaj kapary, paprykę, czosnek, oliwki, pomidory, chilli i zioła. Dobrze wymieszaj.
  3. Na koniec dodaj sok pomidorowy. Dopraw solą i pieprzem i podawaj z ciabattą oraz kieliszkiem białego wina.

Dodatkowe informacje

  • Trudność przepisu: Łatwy

Powiązane posty