Bruschetta z pomidorkami koktajlowymi

Bruschetta z pomidorkami koktajlowymi

Bruschetta z pomidorkami koktajlowymi

Czas:
20 min

Porcje
4

Składniki

  • 200 g pomidorków koktajlowych
  • 1 gałązka bazylii
  • 2 łyżki stołowe oliwy z oliwek
  • 1 łyżka stołowa octu balsamicznego
  • Sól i pieprz
  • 1 łyżeczka cukru
  • 8 kromek ciabatty
  • 1 ząbek czosnku
  • 8 łyżeczek pesto Genovese
  • 15 g startego parmezanu

Przygotowanie

  1. Zważ i odmierz wszystkie składniki przy użyciu wagi cyfrowej z serii Zwilling Enfinigy.
  2. Pomidorki umyj i pokrój na ćwiartki. Bazylię umyj, osusz, zerwij liście. W osobnej miseczce wymieszaj ze sobą: bazylię, oliwę z oliwek, ocet balsamiczny, sól, pieprz, cukier i odłóż na bok.
  3. Pokrój ciabattę w równe kromki o grubości ok. 1 cm i podpiecz je w tosterze z serii Zwilling Enfinigy, tak by były zarumienione i chrupiące.
  4. Czosnek obierz, przekrój na pół i natrzyj nim z jednej strony podpieczone kromki ciabatty. Posmaruj ciabattę wcześniej przygotowanym pesto, na nim ułóż pokrojone pomidorki koktajlowe i posyp całość startym parmezanem.

Dodatkowe informacje

  • Trudność przepisu: Łatwy

Powiązane posty