Burger z bajgla z łososiem i groszkiem

Burger z bajgla z łososiem i groszkiem

Burger z bajgla z łososiem i groszkiem

Bajgle od wielu lat cieszą się ogromnym uznaniem i wykorzystywane są we wspaniałych daniach. Dziś proponujemy bajgla z łososiem oraz groszkowym hummusem.

Składniki (2 porcje)

  • 300 g filetu z łososia
  • 2 bajgle
  • 130 g ciecierzycy
  • 100 g groszku
  • 6 pomidorków cherry
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka sproszkowanego czosnku
  • 1 limontka (skórka oraz sok, rozdzielone)
  • 1 łyżeczka tahini
  • 10 g pietruszki
  • 5 g mięty
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżeczki chrzanu
  • sól, pieprz

Przygotowanie

  • Krok 1/5

Rozgrzej piekarnik do 180°C. Pomidorki przekrój na połówki i odłóż na bok. Umyj i osusz filet z łososia, a następnie wstaw go do formy do pieczenia. Skrop oliwą z oliwek, przypraw solą, pieprzem, sproszkowanym czosnkiem oraz skórką z limonki.

Burger z łososiem

  • Krok 2/5

Włóż filet do piekarnika i piecz przez ok. 15 minut w 180°C.

Burger z łososiem

  • Krok 3/5
  • W międzyczasie dodaj ciecierzycę, groszek, tahini, pietruszkę, miętę, czosnek, oliwę, sok z limonki, sól i pieprz do miksera lub blendera. Zmiel aż do uzyskania kremowej konsystencji. Odłóż na bok.

    Hummus z groszku

    • Krok 4/5

    Bajgle przekrój na pół i stosuj z obu stron. Wyjmij filet z łososia z piekarnika.

    Bajgle

    • Krok 5/5

    Na każdym bajglu rozsmaruj 1 łyżeczkę chrzanu oraz 3 łyżki groszkowego hummusu. Górę wyłóż szarpanym łososiem, 3 połówkami pomidorków oraz odrobiną siekanej pietruszki. Przykryj drugą połówką bajgla. Smacznego!

    Bajgle

    Dodatkowe informacje

    • Trudność przepisu: Łatwe
    • Czas przygotowania: 25 minut
    • Czas pieczenia: 15 minut