Ładowanie...
-
Nasze Marki
-
-
Małe AGD - Enfinigy
-
-
-
-
Background
-
-
-
Systemy próżniowe
-
-
-
-
Background
-
-
-
Noże
-
-
-
-
Blok promocyjny
-
-
-
Fresh&Save
-
-
-
Naczynia
-
-
-
-
Blok promocyjny
-
-
-
Blok promocyjny
-
-
-
Akcesoria
-
-
-
-
Background
-
-
-
Zastawa
-
-
-
-
Background
-
-
-
Strefa Beauty
-
-
-
Przeznaczenie
-
-
-
Background
-
-
- Strefa dla dzieci
-
Promocje
-
-
-
-
Blok promocyjny
-
-
-
Blok promocyjny
-
-
- Blog
Burger z bajgla z łososiem i groszkiem
Burger z bajgla z łososiem i groszkiem
Bajgle od wielu lat cieszą się ogromnym uznaniem i wykorzystywane są we wspaniałych daniach. Dziś proponujemy bajgla z łososiem oraz groszkowym hummusem.
Składniki (2 porcje)
- 300 g filetu z łososia
- 2 bajgle
- 130 g ciecierzycy
- 100 g groszku
- 6 pomidorków cherry
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka sproszkowanego czosnku
- 1 limontka (skórka oraz sok, rozdzielone)
- 1 łyżeczka tahini
- 10 g pietruszki
- 5 g mięty
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżeczki chrzanu
- sól, pieprz
Przygotowanie
- Krok 1/5
Rozgrzej piekarnik do 180°C. Pomidorki przekrój na połówki i odłóż na bok. Umyj i osusz filet z łososia, a następnie wstaw go do formy do pieczenia. Skrop oliwą z oliwek, przypraw solą, pieprzem, sproszkowanym czosnkiem oraz skórką z limonki.
- Krok 2/5
Włóż filet do piekarnika i piecz przez ok. 15 minut w 180°C.
W międzyczasie dodaj ciecierzycę, groszek, tahini, pietruszkę, miętę, czosnek, oliwę, sok z limonki, sól i pieprz do miksera lub blendera. Zmiel aż do uzyskania kremowej konsystencji. Odłóż na bok.
- Krok 4/5
Bajgle przekrój na pół i stosuj z obu stron. Wyjmij filet z łososia z piekarnika.
- Krok 5/5
Na każdym bajglu rozsmaruj 1 łyżeczkę chrzanu oraz 3 łyżki groszkowego hummusu. Górę wyłóż szarpanym łososiem, 3 połówkami pomidorków oraz odrobiną siekanej pietruszki. Przykryj drugą połówką bajgla. Smacznego!
Dodatkowe informacje
- Trudność przepisu: Łatwe
- Czas przygotowania: 25 minut
- Czas pieczenia: 15 minut