Krewetki w maśle ziołowym

Krewetki w maśle ziołowym

Krewetki w maśle ziołowym

Czas:
10 min

Porcje
4

Składniki

  • 16 krewetek królewskich (obranych)
  • 100 g mąki
  • 6–7 łyżek oliwy z oliwek
  • 2 ząbki grubo posiekanego czosnku
  • Sól
  • Świeżo zmielony czarny pieprz
  • 250 g pomidorków koktajlowych
  • 10 listków bazylii
  • 50 g masła ziołowego

Przygotowanie

  1. Na rozgrzanej patelni z oliwą z oliwek, usmaż czosnek, następnie dodaj do niego obrane krewetki i smaż całość przez ok 5 minut. Dopraw solą i pieprzem i przełóż krewetki na talerz.
  2. Umyj 250 g pomidorków koktajlowych, osusz je i przekrój na pół. Liście bazylii pokrój w paski i wrzuć na rozgrzaną na patelnię, krótko podsmaż. Dodaj 50 g masła ziołowego i 2-3 łyżki oliwy z oliwek, smaż. Następnie dodaj krewetki i smaż na średnim ogniu przez kolejne 2-3 min. Krewetki powinny być „średnio ugotowane” i nadal przezroczyste w środku.
  3. Podawaj ze świeżym pieczywem.

Dodatkowe informacje

  • Trudność przepisu: Łatwy

Powiązane posty