Klasyczne roladki cielęce

Klasyczne roladki cielęce

Klasyczne roladki cielęce

Czas:
2 h

Porcje
4

Składniki

  • 4 plastry cielęciny (najlepiej z udźca)
  • 3 łyżki musztardy
  • 3 cebule
  • 300 g selera
  • 4 marchewki
  • 1 łyżeczka masła
  • 200 g boczku w plastrach
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • 3 korniszony
  • 500 ml czerwonego wina
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • 1 liść laurowy
  • 500 ml bulionu wołowego
  • 1 łyżka mąki kukurydzianej (do zagęszczenia)

Przygotowanie

  1. Plastry cielęciny posmaruj musztardą, a następnie dopraw solą i pieprzem.
  2. Cebulę obierz, przekrój na pół i pokrój w paski. Ogórki korniszony przekrój wzdłuż na ćwiartki. Marchewkę i seler obierz i pokrój w słupki o wielkości zbliżonej do ćwiartek korniszona.
  3. Na każdym plastrze cielęciny ułóż wzdłuż 3 plasterki boczku. Poprzekładaj warzywne słupki i lekko zagnij brzegi mięsa. Zwiń mięso w roladkę, zaczynając od końca z farszem i zabezpiecz wykałaczkami.
  4. Roladki dopraw solą i pieprzem, a następnie obsmaż na patelni ze wszystkich stron na maśle do uzyskania złocistego koloru.
  5. Wyjmij roladki, a w tym samym tłuszczu zeszklij pokrojone w kostkę warzywa. Gdy warzywa będą miękkie, dodaj koncentrat pomidorowy i smaż chwilę razem.
  6. Następnie dodaj czerwone wino i liść laurowy i po chwili zredukuj wino o połowę. Wlej bulion, włóż z powrotem roladki, przykryj i duś na małym ogniu przez około 1,5 godziny.
  7. Przecedź bulion przez sitko, redukuj dalej o jedną trzecią, a następnie zagęść sos mąką kukurydzianą rozpuszczoną w niewielkiej ilości wody. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
  8. Podawaj roladki z gęstym, aromatycznym sosem, najlepiej z kluskami śląskimi lub ziemniakami oraz ulubionymi warzywami. Smacznego!

Dodatkowe informacje

  • Trudność przepisu: Łatwy

Powiązane posty