Faworki na Tłusty Czwartek

Faworki na Tłusty Czwartek

Tłusty czwartek to idealny dzień na słodki i pyszne 'cheat meal'. Tego dnia na naszych stołach królują świeże pączki i aromatyczne faworki. Oto przepis na te drugie! Smacznego!

Faworki

Faworki

Składniki

  • 180 g mąki pszennej T450
  • 3 żółtka
  • 100 g kwaśnej śmietany 18%
  • 1 łyżka spirytusu/wódki/rumu
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • tłuszcz do głębokiego smażenia (dałam: 100 g smalcu i 600 ml oleju)

Przygotowanie

  1. Mąkę przesiać z proszkiem na kuchenny blat lub stolnicę, wbić żółtka, wlać alkohol i dodać śmietanę.
  2. Ciasto z grubsza posiekać nożem i zagnieść na gładkie ciasto.
  3. Przez parę minut (u mnie 6-7 min.) zbijać ciasto wałkiem, kilka razy je składając.
  4. Owinąć w folię i odłożyć do lodówki na 30 min.
  5. Po tym czasie, podzielić ciasto na 2-3 części.
  6. Wziąć jedną (pozostałe ponownie wstawić do lodówki) i bardzo cienko ją rozwałkować.
  7. Ciasto jest elastyczne, naprawdę dobrze się z nim pracuje.
  8. I teraz dowolnie nadajemy kształt faworkom.
  9. Oto jeden ze sposobów (pomysł na supełki podałam wyżej, w opisie):
  10. nożem lub radełkiem pokroić faworki na paski (ok. 12x4 cm), środek każdego naciąć, ale niezbyt mocno (ok. 2 cm).
  11. Przewlekać każdy koniec faworka przez dziurkę.

Smażenie faworków

  • Tłuszcz powoli rozgrzać do temp. ok. 175°C.
  • Smażyć faworki na złoty kolor z obu stron.
  • Po usmażeniu odsączyć je na papierowym ręczniku i obficie posypać cukrem pudrem.

Dodatkowe informacje

  • Przepis pochodzi z bloga kulinarnego Cake Caprice

Autor: Karolina Michniewicz