Granitowa patelnia sauté Ballarini Murano
Ładowanie...
-
Nasze Marki
-
-
Małe AGD - Enfinigy
-
-
-
-
Background
-
-
-
Systemy próżniowe
-
-
-
-
Background
-
-
-
Noże
-
-
-
-
Blok promocyjny
-
-
-
Fresh&Save
-
-
-
Naczynia
-
-
-
-
Blok promocyjny
-
-
-
Blok promocyjny
-
-
-
Akcesoria
-
-
-
-
Background
-
-
-
Zastawa
-
-
-
-
Background
-
-
-
Strefa Beauty
-
-
-
Przeznaczenie
-
-
-
Background
-
-
- Strefa dla dzieci
-
Promocje
-
-
-
-
Blok promocyjny
-
-
-
Blok promocyjny
-
-
- Blog
Faworki na Tłusty Czwartek
Tłusty czwartek to idealny dzień na słodki i pyszne 'cheat meal'. Tego dnia na naszych stołach królują świeże pączki i aromatyczne faworki. Oto przepis na te drugie! Smacznego!
Składniki
- 180 g mąki pszennej T450
- 3 żółtka
- 100 g kwaśnej śmietany 18%
- 1 łyżka spirytusu/wódki/rumu
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- tłuszcz do głębokiego smażenia (dałam: 100 g smalcu i 600 ml oleju)
Przygotowanie
- Mąkę przesiać z proszkiem na kuchenny blat lub stolnicę, wbić żółtka, wlać alkohol i dodać śmietanę.
- Ciasto z grubsza posiekać nożem i zagnieść na gładkie ciasto.
- Przez parę minut (u mnie 6-7 min.) zbijać ciasto wałkiem, kilka razy je składając.
- Owinąć w folię i odłożyć do lodówki na 30 min.
- Po tym czasie, podzielić ciasto na 2-3 części.
- Wziąć jedną (pozostałe ponownie wstawić do lodówki) i bardzo cienko ją rozwałkować.
- Ciasto jest elastyczne, naprawdę dobrze się z nim pracuje.
- I teraz dowolnie nadajemy kształt faworkom.
- Oto jeden ze sposobów (pomysł na supełki podałam wyżej, w opisie):
- nożem lub radełkiem pokroić faworki na paski (ok. 12x4 cm), środek każdego naciąć, ale niezbyt mocno (ok. 2 cm).
- Przewlekać każdy koniec faworka przez dziurkę.
Smażenie faworków
- Tłuszcz powoli rozgrzać do temp. ok. 175°C.
- Smażyć faworki na złoty kolor z obu stron.
- Po usmażeniu odsączyć je na papierowym ręczniku i obficie posypać cukrem pudrem.
Dodatkowe informacje
- Przepis pochodzi z bloga kulinarnego Cake Caprice
Autor: Karolina Michniewicz
Powiązane produkty
Granitowa patelnia sauté z 2 uchwytami Ballarini Murano
Granitowa patelnia sauté z 2 uchwytami i pokrywką Ballarini Murano
Garnek żeliwny okrągły Staub
Garnek indukcyjny z 2 uchwytami i pokrywką Ballarini Salina Granitium
Garnek indukcyjny z pokrywką Ballarini Avola
Garnek niski z pokrywką Demeyere 5-Plus
Garnek niski z pokrywką Demeyere Apollo 7