Domowe pianki

Domowe pianki

Domowe pianki

Małą, słodka przekąska, która sprawdzi się idealnie jako niespodzianka dla najmłodszych, albo dodatek do filmowego wieczoru!

Składniki (24 porcje)

  • 11 listków żelatywy
  • 100 ml wody
  • 400 g cukru
  • 40 g syropu kukurydzianego
  • 55g białek
  • 30 g musu truskawkowego
  • 1 fasolka tonki
  • 15 g cukru pudru
  • 15 g skrobi

Przygotowanie

  • Krok 1/4

Zamocz listki żelatywy w misce zimnej wody. Dodaj wodę, cukier i syrop kukurydziany do rondelka i postaw na średnim ogniu. Gotuj dopóki cukier się nie rozpuści, a temperatura nie osiągnie ok. 125°C.

  • Krok 2/4

Ubij białka jajek na piankę. Powoli wlewaj zawartość rondelka i cały czas powoli mieszaj. Możesz zrobić to w blenderze lub mikserze na niskich obrotach.

  • Krok 3/4

Mus truskawkowy i startą fasolkę tonka włóż do niewielkiego rondelka. Dodaj żelatynowe listki do rondelka i pozwól im się rozpuścić. Następnie wlej truskawkową mieszankę do mieszanki jajecznej i ubijaj w mikserze na średniej prędkości, aż powstała pianka stężeje, a miska będzie chłodna.

  • Krok 4/4

Wsyp cukier puder i skrobię do naczynia do wypieków. Wlej masę piankową i wygładź górę. Posyp u góry resztą cukru pudru i skrobi. Odstaw na 4h. Pokrój w kostkę. Smacznego!

Dodatkowe informacje

  • Trudność przepisu: Średni
  • Czas przygotowania: 30 minut
  • Czas oczekiwania: 240 minut