Pączki z dżemem

Pączki z dżemem

Pączki z dżemem

Czy jest bardziej klasyczny deser niż pączek z dżemem? Idealna okazja, aby przygotować je samodzielnie. Gwarantujemy, że będą lepsze niż z wielu cukierni!

Składniki (12 porcji)

  • 200 g dżemu truskawkowego (może być jakikolwiek inny)
  • 500 g mąki
  • 70 g cukru
  • 130 ml mleka (letniego)
  • 30 g świeżych drożdży
  • 2 żółtka
  • 100 g masła
  • 1 laska wanilii (ziarna)
  • 1,5 l oleju (lub smalcu)
  • 200 g cukru pudru
  • mąka do podsypania
  • sól

Przygotowanie

1. W misce wymieszaj mąkę i cukier. W środku wydrąż niewielką dziurę. Dodaj mleko i pokruszone, świeże drożdże na górę. Odstaw na ok. 15 minut.

2. Dodaj jaja, żółtka, masło, nasiona wanilii oraz szczyptę soli. Ugnieć ciasto na dość gładką masę. Przykryj ręcznikiem kuchennym i odstaw na ok. 45 minut w ciepłe miejsce. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.

3. Posyp mąką tacę i ponownie ugniataj ciasto, aż stanie się gładkie. Rozwałkuj je i wytnij w nim okręgi. Przenieś je na deskę i odstaw na kolejne 15-20 minut.

4. Dodaj olej (lub smalec) do garnka i podgrzej do temperatury 170°C. Ostrożne dodawaj kawałki ciasta i pozwól im smażyć się przez ok. 2-3 minuty z jednej strony. Następnie ostrożnie przewróć je na drugą stronę na kolejne 2-3 minuty. Następnie wyjmij je z garnka i odłóż na ręcznik kuchenny, aby odsączyć tłuszcz.

5. Za pomocą szprycy cukierniczej wypełnij pączki wybranym nadzieniem. Posyp cukrem pudrem. 

Powiązane posty