Słodkie mini-pączusie

Słodkie mini-pączusie

Słodkie mini-pączusie

Nieodzownym elementem każdego Tłustego Czwartku są pyszne pączki. Sprawdź, jak przyrządzić samodzielnie ich pyszną mini-wersję!

Składniki (50 porcji)

  • 350 g mąki
  • 100 g cukru
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 120 g masła
  • 2 jaja
  • 1000 ml oleju
  • Mąka do podsypania
  • Cukier do ozdobienia

Przygotowanie

  • Krok 1/3

Wymieszaj ze sobą mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sól, masło i jaja. Przenieś ciasto na stolnicę podsypaną mąką i wałkuj, aż będzie miało ok. 1 cm grubości. Ciasto pokrój na niewielkie prostokąty.

Mini pączusie

  • Krok 2/3

Podgrzej olej w większym garnku aż temperatura osiągnie 180°C. Dodawaj pączusie porcjami i smaż przez ok. 2 minuty, aż zrobią się złociste. Wyjmyj je z oleju i odłóż na ręcznik kuchenny.

Mini pączusie

  • Krok 3/3
  • Wysyp cukier na talerz i obtocz w nim usmażone pączusie, póki są jeszcze ciepłe. Możesz je dokładniej wymieszać podrzucając..

    Mini pączusie

    Dodatkowe informacje

    • Trudność przepisu: Łatwe
    • Czas przygotowania: 20 minut

    Powiązane posty