Do dekoracji: marcepanowe marchewki, pokrojone pistacje, cukier cynamonowy
Przygotowanie
Najpierw rozgrzej piekarnik do 180°C, grzanie góra/dół. Obierz marchewki i zetrzyj je na grubej stronie kwadratowej tarki. W osobnej misce wymieszaj mąkę, cukier, cynamon, proszek do pieczenia i sól.
Dodaj startą marchewkę i wymieszaj wszystko ze skórką pomarańczową, jajkami i olejem aż do uzyskania jednolitego ciasto. Ciasto przełóż do wysmarowanej masłem formy do pieczenia Ballarini Patisserie i piecz w temperaturze 180°C, grzanie góra/dół przez około 25 minut.
Przygotuj polewę: wymieszaj serek śmietankowy i syrop klonowy na gładką masę i za pomocą rękawa cukierniczego Gefu DECORE wyciśnij go na kawałki ciasta. Do dekoracji można wykorzystać także marcepanowe marchewki, posiekane pistacje i cukier cynamonowy.