Ciasto marchewkowe

Ciasto marchewkowe

Ciasto marchewkowe

Czas:
40 min

Porcje
8 - 10

Składniki

  • 300 g marchewek
  • 300g mąki
  • 150 g cukru
  • 3 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Sól
  • 150 ml oleju
  • Łyżeczka cynamonu
  • Skórka z pomarańczy
  • 150 g serka śmietankowego
  • 100 ml syropu klonowego
  • Do dekoracji: marcepanowe marchewki, pokrojone pistacje, cukier cynamonowy

Przygotowanie

  1. Najpierw rozgrzej piekarnik do 180°C, grzanie góra/dół. Obierz marchewki i zetrzyj je na grubej stronie kwadratowej tarki. W osobnej misce wymieszaj mąkę, cukier, cynamon, proszek do pieczenia i sól.
  2. Dodaj startą marchewkę i wymieszaj wszystko ze skórką pomarańczową, jajkami i olejem aż do uzyskania jednolitego ciasto. Ciasto przełóż do wysmarowanej masłem formy do pieczenia Ballarini Patisserie i piecz w temperaturze 180°C, grzanie góra/dół przez około 25 minut.
  3. Przygotuj polewę: wymieszaj serek śmietankowy i syrop klonowy na gładką masę i za pomocą rękawa cukierniczego Gefu DECORE wyciśnij go na kawałki ciasta. Do dekoracji można wykorzystać także marcepanowe marchewki, posiekane pistacje i cukier cynamonowy.

Dodatkowe informacje

  • Trudność przepisu: Łatwy

Powiązane posty