Bruschetta z ricottą i duszonymi pomidorkami

Bruschetta z ricottą i duszonymi pomidorkami

Bruschetta z ricottą i duszonymi pomidorkami

Czas:
30 min

Porcje
4

Składniki

  • 200 g pomidorków koktajlowych
  • 100 g czarnych oliwek bez pestek
  • 1/3 szklanki kaparów z zalewy
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 4-6 gałązek tymianku
  • 1/3 szklanki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • Świeżo zmielony pieprz
  • Sól
  • 1 opakowanie ricotty
  • 1 cytryna
  • 4 duże kromki chleba
  • ½ pęczka bazylii

Przygotowanie

  1. Rozgrzej piekarnik do 200°C. Pomidory umyj, przekrój na pół i przełóż je do miski.
  2. Odsącz oliwki i kapary na sitku a następnie dodaj do miski z pomidorkami. Zmiażdż czosnek płaskim nożem. Dodaj do miski razem z gałązkami tymianku, 2 łyżkami oliwy z oliwek i brązowym cukrem. Dokładnie wszystko wymieszaj i obficie dopraw solą i pieprzem.
  3. Warzywa przełóż na formę do pieczenia z serii Ballarini Patisserie i piecz przez ok 20 minut.
  4. W międzyczasie obierz cytrynę ze skórki. Do miski przełóż ricottę, dodaj do niej skórkę i sok z połowy cytryny. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
  5. Połóż kromki chleba obok siebie na formie do pieczenia Ballarini i skrop pozostałą oliwą z oliwek. Piecz na środku piekarnika przez 6-8 minut.
  6. Umyj bazylię, osusz ją i usuń liście z łodyg. Podziel ricottę równomiernie na kromki chleba. Na nią połóż duszone pomidorki i świeżą bazylię. Podawaj od razu po przyrządzeniu.

Dodatkowe informacje

  • Trudność przepisu: Łatwy

Powiązane posty