Rozgrzej piekarnik do 200°C. Pomidory umyj, przekrój na pół i przełóż je do miski.
Odsącz oliwki i kapary na sitku a następnie dodaj do miski z pomidorkami. Zmiażdż czosnek płaskim nożem. Dodaj do miski razem z gałązkami tymianku, 2 łyżkami oliwy z oliwek i brązowym cukrem. Dokładnie wszystko wymieszaj i obficie dopraw solą i pieprzem.
Warzywa przełóż na formę do pieczenia z serii Ballarini Patisserie i piecz przez ok 20 minut.
W międzyczasie obierz cytrynę ze skórki. Do miski przełóż ricottę, dodaj do niej skórkę i sok z połowy cytryny. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Połóż kromki chleba obok siebie na formie do pieczenia Ballarini i skrop pozostałą oliwą z oliwek. Piecz na środku piekarnika przez 6-8 minut.
Umyj bazylię, osusz ją i usuń liście z łodyg. Podziel ricottę równomiernie na kromki chleba. Na nią połóż duszone pomidorki i świeżą bazylię. Podawaj od razu po przyrządzeniu.