Udka kurczaka pieczone z cytryną

Udka kurczaka pieczone z cytryną

Udka kurczaka pieczone z cytryną

Czas:
45 min

Porcje
4 - 6

Składniki

  • 4-6 udek z kurczaka
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżeczki świeżo startej skórki z cytryny
  • Sól i pieprz do smaku
  • ½ łyżeczki: suszonej bazylii, tymianku, rozmarynu, papryki słodkiej, papryki ostrej
  • 3 ząbki czosnku, obrane
  • 2 cytryny
  • 2 torebki ryżu

Przygotowanie

  1. Rozgrzej piekarnik do 220°C.
  2. Rozprowadź dokładnie 1 łyżkę oliwę z oliwek na patelni stalowej.
  3. W osobnej misce wymieszaj skórkę z cytryny, sól, pieprz i zioła i 2 łyżki oliwy. Tak przygotowaną marynatą natrzyj dokładnie udka z kurczaka.
  4. Kurczaka ułóż na patelni stalowej, dodaj do niego ząbki czosnku i plasterki cytryny. Piecz przez 20 minut, następnie zmniejsz temperaturę do 180°C i piecz jeszcze przez kolejne 20 minut.
  5. W międzyczasie ugotuj ulubiony ryż według instrukcji podanych na jego opakowaniu.
  6. Wyjmij udka z piekarnika i podawaj z ugotowanym ryżem.

Dodatkowe informacje

  • Trudność przepisu: Łatwy

Powiązane posty