Sezonowe warzywa i owoce – wekujemy i mrozimy!

Sezonowe warzywa i owoce – wekujemy i mrozimy!

Wrzesień to wspaniały czas na zbiór pysznych owoców i warzyw, które można zawekować lub zamrozić na zimę by na dłużej zachować ich smak. Podpowiadamy, jakie sezonowe owoce i warzywa dojrzewają we wrześniu!

Owoce – czas na jabłka, gruszki i śliwki

Wrzesień to najlepszy czas na zbiór m.in. jabłek, gruszek, śliwek, malin, mirabelek, jeżyn czy borówek. Wysyp owoców powoduje, że ich ceny są znacznie bardziej przystępne a same owoce słodkie i soczyste. To także najlepszy czas na utrwalenie ich smaku na nadchodzącą jesień i zimę. Jednym ze sposobów jest mrożenie. Owoce należy najpierw dokładnie umyć i osuszyć. Owoce pestkowe (np. śliwki) należy przekroić na pół i usunąć z nich pestkę. Następnie przekładamy je do Torebek próżniowych z serii Zwilling Fresh & Save i za pomocą pompy próżniowej odsysamy zbędne powietrze. Tak przygotowane owoce możemy przechowywać w zamrażarce nawet kilka miesięcy!

Innym, popularnym sposobem na zachowanie smaku lata jest przygotowanie domowych dżemów.

Do ich wykonania niezbędne będą: słoiki wraz z pokrywkami, duży garnek, owoce, cukier. Ilość cukru zależna jest od poziomu słodyczy danego owocu oraz od indywidualnych preferencji.

Przygotowanie domowego dżemu:

Owoce kroimy lub przekładamy całe do garnka. Zasypujemy je cukrem (wg proporcji: na 1 kg owoców od 300g do 600g cukru), gotujemy na małym ogniu, często mieszając. W międzyczasie wyparzamy słoiki wraz z pokrywkami. Po zagotowaniu owoców, gotujemy je aż do prawie całkowitego odparowania wody, cały czas energicznie mieszając. Przekładamy gotowy, gorący dżem do słoików. Po ich napełnieniu, każdy słoik należy dokładnie zakręcić i odstawić pokrywką do dołu. Pozostaw je na kilka godzin do całkowitego wystygnięcia. Gotowe, zapasteryzowane dżemy spokojnie można przechowywać w spiżarce przez całą jesień i zimę.

Warzywa – czas na fasolkę i ogórki

Wrzesień to bogactwo warzyw! W tym miesiącu zbiera się m.in. fasolę, cukinię, fasolkę szparagową, paprykę, marchew, botwinkę, cebulę, kapustę i ogórki.

W zależności od rodzaju, sposoby na utrwalanie jarzyn są bardzo różnorodne. Np. fasolkę szparagową po umyciu, wysuszeniu i odcięciu końcówek, można przełożyć do torebek próżniowych Zwilling Fresh & Save i mrozić przez całą zimę. Marchewkę należy obrać, umyć, osuszyć, pokroić w słupki i tak przygotowaną zamrozić na chłodniejsze dni. Mrożona marchew i fasolka będą świetną bazą do zupy, czy gulaszu. Z liści kapusty można przygotować sycące gołąbki, które po ugotowaniu można również zamrozić.

Z ogórków warto zrobić domowe przetwory – ogórki kiszone czy korniszonowe będą pysznym dodatkiem do każdego obiadu! Po sprawdzony przepis na przygotowanie własnych ogórków korniszonowych zapraszamy tutaj:  https://zwilling.pl/blog/domowe-ogorki-korniszonowe-n1001

Wrzesień przygotowuje nas do nadchodzącej jesieni oraz zimy, warto więc czerpać garściami z darów, jakie dojrzewają w tym właśnie miesiącu.

Powiązane posty