Domowe ogórki korniszonowe

Domowe ogórki korniszonowe

Domowe ogórki korniszonowe

Czas:
20 min

Porcje
6

Składniki

  • 2 kg małych ogórków gruntowych
  • 1.5 ltr wody
  • 1 szklanki octu 10%
  • ½ szklanki cukru
  • 1 mała cebula
  • 1 marchewka
  • 1 pęczek kwiatów kopru
  • ½ łyżki soli
  • ½ łyżki ziela angielskiego
  • 6 liści laurowych

Przygotowanie

  1. Ogórki gruntowe dokładnie umyj i pokrój w plastry. Marchewkę obierz i pokrój w drobną kostkę. Cebule pokrój w piórka.
  2. Na dnie wyparzonych słoików ułóż kwiaty kopru, marchewkę i cebulę. Dodaj pieprz i gorczycę.
  3. Do słoików włóż ogórki. Ułóż je dość ciasno w słoikach.
  4. W czajniku z serii Zwilling Enfinigy zagotuj 1.5 ltr wody w 100°C, wcześniej dodając do niej cukier, ocet i przyprawy. Zalej ogórki przygotowaną zalewą. Pamiętaj, że wszystkie ogórki powinny zostać zakryte.
  5. Słoiki mocno zakręć i odstaw do góry dnem na co najmniej 12 godzin (najlepiej na całą noc).
  6. Korniszony schowaj w spiżarni, piwnicy lub innym ciemnym i chłodnym miejscu. Będą gotowe do jedzenia po ok. 1 miesiącu.

Dodatkowe informacje

  • Trudność przepisu: Łatwy