Pojemniki próżniowe – czym się różnią od klasycznych pojemników?

Pojemniki próżniowe – czym się różnią od  klasycznych pojemników?

Klasyczne pojemniki doskonale sprawdzają się przy sortowaniu produktów spożywczych oraz jako lunch boxy do pracy, czy szkoły. Nie ograniczają jednak psucia się żywności. W tym celu najlepiej sprawdzą się pojemniki próżniowe, które poprzez zastosowanie próżni hamują rozwój bakterii, dlatego potrafią przedłużyć świeżość produktów!

Świeżość do 5 razy dłużej

 

Próżnia wytworzona w pojemnikach próżniowych zapobiega utlenianiu się związków organicznych, tym samym spowalniając procesy gnilne żywności. Dzięki temu produkty nie tylko zachowują jędrność, ale i nie tracą swojego naturalnego aromatu. Co więcej – żywność przechowywana w pojemnikach próżniowych zachowuje świeżość aż do 5x dłużej!

W pojemnikach próżniowych z powodzeniem można przechowywać także suche produkty spożywcze takie jak: kasze, ryż, mąka, cukier, przyprawy. Niewątpliwą zaletą takiego rozwiązania jest ochrona produktów przed molami spożywczymi, które kochają zagnieżdżać się właśnie w suchych produktach. Tradycyjne - plastikowe lub papierowe - opakowania niestety nie chronią żywności przed niechcianymi owadami, które potrafią przegryźć nawet szczelnie wyglądające pudełka. Zastosowanie próżni skutecznie radzi sobie z tym problemem, dlatego możemy mieć pewność, że w tak przechowywanej mące, czy przyprawach, nigdy nie znajdą się nieproszeni lokatorzy.

Pompka próżniowa – niezawodny pomocnik kuchenny

By móc w pełni wykorzystać wszystkie właściwości pojemników próżniowych niezbędna jest pompka próżniowa. W zestawach startowych Zwilling Fresh & Save oprócz pojemników (szklanych lub plastikowych) i torebek próżniowych znajduje się także wygodna, elektryczna pompka, która jednym przyciskiem w kilka chwil wytworzy potrzebną próżnię. Pompka ma wbudowany akumulator litowo - jonowy o długiej żywotności i wystarczy, że raz na jakiś czas naładujesz ją za pomocą dołączonego w zestawie kabla USB.

Dla jeszcze większego komfortu, elementy zestawu wyposażono w połączone z darmową aplikacją ZWILLING Culinary World kody QR. Dzięki temu na bieżąco można kontrolować świeżość i przydatność przechowywanych dań, a tym samym uniknąć nadmiernego wyrzucania żywności.

Idealne do marynowania żywności

W pojemnikach próżniowych można również marynować mięso, ryby i warzywa, które po wypompowaniu powietrza szybciej wchłaniają składniki marynaty. Dzięki temu smak potraw jest niepowtarzalny!

Ogromną zaletą pojemników próżniowych jest także łatwość ich wyczyszczenia – większość zabrudzeń łatwo można wyczyścić wilgotną ściereczką z niewielką ilością płynu do mycia naczyń. Stosując się do tych zaleceń pojemniki próżniowe będą spełniały swoją funkcję przez długie lata!

Powiązane posty