Sernik pieczony

Sernik pieczony

Sernik pieczony

Czas:
60 min

Porcje
10

Składniki

  • 1 kg sera twarogowego
  • 200 g cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 4 jajka
  • 200 ml śmietany 30%
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Przygotowanie

  1. W dużej misce połącz ser twarogowy z cukrem, cukrem waniliowym, żółtkami, śmietaną, mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Wszystko dokładnie wymieszaj na gładką masę.
  2. Białka ubij na sztywną pianę, następnie drewnianą szpatułka dodaj je do masy serowej i delikatnie wymieszaj.
  3. Przełóż masę serową do okrągłej tortownicy Ballarini o średnicy 26 cm. Piecz w nagrzanym do 180°C piekarniku przez około 60 minut, aż sernik nabierze złocisty odcień.
  4. Po tym czasie, wyłącz piekarnik i pozostaw sernik w środku z lekko uchylonymi drzwiczkami na około 1 godzinę, żeby powoli wystygł.
  5. Sernik można podawać z ulubionymi dodatkami takimi jak sos malinowy, owoce czy bita śmietana.

Dodatkowe informacje

  • Trudność przepisu: Łatwy

Powiązane posty