Sałatka z czerwonej kapusty i żurawiny

Sałatka z czerwonej kapusty i żurawiny

Sałatka z czerwonej kapusty i żurawiny

Czas:
1.5 h

Porcje
4 - 6

Składniki

Na dressing:

  • 2 łyżki stołowe oliwy z oliwek
  • 2 łyżki stołowe octu z czerwonego wina
  • 1 łyżka stołowa miodu
  • 1 płaska łyżeczka musztardy Dijon
  • 1 szczypta ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka miodu
  • Sól, pieprz

Na sałatkę:

  • ¼ czerwonej kapusty
  • 1 czerwona cebula
  • 1 gruszka
  • 1 surowy burak
  • 3 łyżeczki suszonej żurawiny
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 3 łyżki stołowe pestek słonecznika do smaku

Przygotowanie

  1. Wszystkie składniki na dressing wymieszaj i dopraw zielem angielskim, solą i pieprzem.
  2. Kapustę umyj, osusz, jeśli zewnętrzne liście są powiędnięte usuń je. Przekrój kapustę na pół, usuń zgrubienie łodygi. Pozostałą kapustę zetrzyj na tarce lub posiekaj drobno.
  3. Cebulę obierz, umyj, osusz, przekrój na pół i pokrój w piórka.
  4. Umyj i obierz gruszkę i buraka. Gruszkę przekrój na pół, usuń pestki i pokrój w plastry. Buraka pokrój najpierw w cienkie plastry, następnie plastry w mniejsze słupki.
  5. Wszystkie powyższe składniki wymieszaj dokładnie z żurawiną i dresingiem. Przełóż sałatkę do pojemnika próżniowego lub torby próżniowej z serii Zwilling Fresh & Save. Użyj pompy próżniowej Zwilling Fresh & Save, by wytworzyć próżnię w pojemniku lub torbie. Odłóż do lodówki na około godzinę.
  6. W międzyczasie umyj i drobno posiekaj pietruszkę.
  7. Po zamarynowaniu, wyjmij sałatkę z torebki / pojemnika próżniowego i wymieszaj z natką pietruszki i słonecznikiem. Dopraw solą i pieprzem i podawaj jako lekką przystawkę lub dodatek do obiadu.

Dodatkowe informacje

  • Trudność przepisu: Łatwy

Powiązane posty