Grillowane tofu z sałatką

Grillowane tofu z sałatką

20 marca obchodzimy Międzynarodowy Dzień Bez Mięsa, dlatego postanowiłam podrzucić Wam pomysł na danie, w którym zamiast grillowanego mięsa użyłam tofu. Przygotowanie jest bajecznie proste, a samo danie lekkie i delikatnie pikantne.

Grillowane tofu z sałatką

Grillowane tofu z sałatką

Składniki

  • 200 g tofu,
  • 1/4 szklanki sosu sojowego,
  • 2 garści rukoli,
  • 4 łyżki oliwy,
  • 2 łyżki prażonych migdałów,
  • 1 łyżka miodu,
  • 2 łyżeczki sosu chilli,
  • sałata (np. lodowa; porwana na kawałki),
  • kilka listków szpinaku,
  • 2 łyżki suszonej miechunki,
  • 10 pomidorków koktajlowych,
  • 4 łyżki posiekanego szczypiorku.

Instrukcja

  1. Tofu przekrajamy na pół (tak, by powstały cieńsze plastry). Każdy plaster nakłuwamy wykałaczką.
  2. Sos sojowy, rukolę, miód, sos chilli oraz połowę prażonych migdałów blendujemy. Powstałym sosem zalewamy tofu, odstawiamy na około 1 godzinę.
  3. Sałatę i szpinak rozkładamy na talerzach, dodajemy pokrojone na pół pomidorki oraz suszoną miechunkę. Polewamy oliwą z oliwek. Odstawiamy na kilka minut.
  4. Tofu układamy na rozgrzanej patelni grillowej i obsmażamy z dwóch stron (po około 2 minuty na każdą ze stron). Zdejmujemy z patelni i kroimy w paski. Grillowane tofu układamy na przygotowanej wcześniej sałacie, posypujemy resztą prażonych migdałów. Smacznego!

Dodatkowe informacje

  • Przygotowując ten przepis wykorzystałam grillową patelnię granitową Ballarini PORTOFINO, a ponieważ długo szukałam tej jedynej patelni grillowej, to przy okazji chciałam podzielić się z Wami swoją opinią. Zacznijmy od kilku faktów: patelnia ma granitową powłokę wzmocnioną jeszcze ceramicznymi drobinami, dzięki czemu jest naprawdę odporna na zarysowania (sprawdzone!). Poza tym, taka powłoka sprawia, że możecie smażyć potrawy bez użycia tłuszczu – nie będą przywierać do powierzchni. Rączka patelni jest stalowa i dobrze leży w dłoni. Poza tym, brak plastiku i innych materiałów umożliwia użycie patelni podczas pieczenia w wysokiej temperaturze (do 160 stopni). Cena patelni to 389 zł
  • Przepis pochodzi z bloga kulinarnego Pyszne Wege

Autor: Ewelina Rękawek