Ładowanie...
-
Nasze Marki
-
-
Małe AGD - Enfinigy
-
-
-
-
Background
-
-
-
Systemy próżniowe
-
-
-
-
Background
-
-
-
Noże
-
-
-
-
Blok promocyjny
-
-
-
Fresh&Save
-
-
-
Naczynia
-
-
-
-
Blok promocyjny
-
-
-
Blok promocyjny
-
-
-
Akcesoria
-
-
-
-
Background
-
-
-
Zastawa
-
-
-
-
Background
-
-
-
Strefa Beauty
-
-
-
Przeznaczenie
-
-
-
Background
-
-
- Strefa dla dzieci
-
Promocje
-
-
-
-
Blok promocyjny
-
-
-
Blok promocyjny
-
-
- Blog
Grillowane tofu z sałatką
20 marca obchodzimy Międzynarodowy Dzień Bez Mięsa, dlatego postanowiłam podrzucić Wam pomysł na danie, w którym zamiast grillowanego mięsa użyłam tofu. Przygotowanie jest bajecznie proste, a samo danie lekkie i delikatnie pikantne.
Grillowane tofu z sałatką
Składniki
- 200 g tofu,
- 1/4 szklanki sosu sojowego,
- 2 garści rukoli,
- 4 łyżki oliwy,
- 2 łyżki prażonych migdałów,
- 1 łyżka miodu,
- 2 łyżeczki sosu chilli,
- sałata (np. lodowa; porwana na kawałki),
- kilka listków szpinaku,
- 2 łyżki suszonej miechunki,
- 10 pomidorków koktajlowych,
- 4 łyżki posiekanego szczypiorku.
Instrukcja
- Tofu przekrajamy na pół (tak, by powstały cieńsze plastry). Każdy plaster nakłuwamy wykałaczką.
- Sos sojowy, rukolę, miód, sos chilli oraz połowę prażonych migdałów blendujemy. Powstałym sosem zalewamy tofu, odstawiamy na około 1 godzinę.
- Sałatę i szpinak rozkładamy na talerzach, dodajemy pokrojone na pół pomidorki oraz suszoną miechunkę. Polewamy oliwą z oliwek. Odstawiamy na kilka minut.
- Tofu układamy na rozgrzanej patelni grillowej i obsmażamy z dwóch stron (po około 2 minuty na każdą ze stron). Zdejmujemy z patelni i kroimy w paski. Grillowane tofu układamy na przygotowanej wcześniej sałacie, posypujemy resztą prażonych migdałów. Smacznego!
Dodatkowe informacje
- Przygotowując ten przepis wykorzystałam grillową patelnię granitową Ballarini PORTOFINO, a ponieważ długo szukałam tej jedynej patelni grillowej, to przy okazji chciałam podzielić się z Wami swoją opinią. Zacznijmy od kilku faktów: patelnia ma granitową powłokę wzmocnioną jeszcze ceramicznymi drobinami, dzięki czemu jest naprawdę odporna na zarysowania (sprawdzone!). Poza tym, taka powłoka sprawia, że możecie smażyć potrawy bez użycia tłuszczu – nie będą przywierać do powierzchni. Rączka patelni jest stalowa i dobrze leży w dłoni. Poza tym, brak plastiku i innych materiałów umożliwia użycie patelni podczas pieczenia w wysokiej temperaturze (do 160 stopni). Cena patelni to 389 zł
- Przepis pochodzi z bloga kulinarnego Pyszne Wege
Autor: Ewelina Rękawek