Ładowanie...
-
Nasze Marki
-
-
Małe AGD - Enfinigy
-
-
-
-
Background
-
-
-
Systemy próżniowe
-
-
-
-
Background
-
-
-
Noże
-
-
-
-
Blok promocyjny
-
-
-
Fresh&Save
-
-
-
Naczynia
-
-
-
-
Blok promocyjny
-
-
-
Blok promocyjny
-
-
-
Akcesoria
-
-
-
-
Background
-
-
-
Zastawa
-
-
-
-
Background
-
-
-
Strefa Beauty
-
-
-
Przeznaczenie
-
-
-
Background
-
-
- Strefa dla dzieci
-
Promocje
-
-
-
-
Blok promocyjny
-
-
-
Blok promocyjny
-
-
- Blog
Letnia sałatka z gnocchi, sałatą rzymską, pomidorami i Parmezanem
Letnia sałatka z gnocchi, sałatą rzymską, pomidorami i Parmezanem
Gnocchi znane są w całych Włoszech, dlatego też wybraliśmy właśnie ten przepis na początek obchdów 130-lecia Ballarini. Smacznego!
Składniki: 4 porcje
- 500 g ziemniaków
- sól
- 3 żółtka
- 200 g ricotty
- 130 g mąki (i trochę dodatkowej do wyrabiania ciasta
- 70 g świeżo startego parmezanu
- 50 g płatków z Parmezanu
- świeżo mielony czarny pieprz
- świeżo tarta gałka muszkatołowa
- 4 ząbki czosnku
- 3 gałązki tymianku
- 75 ml oliwy z oliwek
- 3 filety z anchois w oleju
- 1 łyżeczka ostrej musztardy
- 2 łyżki białego octu winnego
- 125 ml oleju słonecznikowego
- 75 ml bulionu drobiowego
- 2 główki sałaty rzymskiej
Przygotowanie
Przygotuj ciasto na gnocchi. Najpierw dokładnie umyj ziemniaki, następnie gotuj je w osolonej wodzie, dopóki nie staną się miękkie (ok. 30 minut). Odsącz i obierz, a następnie zmiażdż na puree. Dodaj 2 żółtka, ricottę i 70 g Parmezanu. Wymieszaj wszystko aż do uzyskania jednolitego ciasta. Obficie przypraw solą, pieprzem i gałką musztakołową.
Rozwałków ciasto na płaskiej powierzchni z mąką na wierzchu. Stwórz ok. 2 cm grubości wałki. Potnij je w ok. 2 cm długości kawałki. Rękoma ukształtuj je w owalny kształt i dociśnij widelcem, aby nadać charakterystyczny wzór Gnocchi. Przykryj i pozostaw powierzchni z mąką.
Zagotuj wodę z solą. Dodaj do niej gnocchi. Poczekaj aż wypłyną na powierzchnię - wtedy są gotowe. Wyciągnij je i przełóż do miski z zimną wodą. Po chwili wyjmij je ponownie i dokładnie odsącz
Rozgrzej piekarnik do 120°C. Umyj i pokrój pomidory na połówki. Obierz 3 ząbki czosnku i grubo pokrój. Rozprowadź pomidory, posiekany czosnek i tymianek po formie do pieczenia. Skrop ok 50 ml oliwy z oliwek i przypraw solą i pieprzem. Piecz pomidory w piekarniku przez ok. 100 minut.
Przygotuj dressing obierając pozostały czosnej, drobno go siekając i wkładając go do wysokiego kubka z filetami z anchois, musztardą, octem i pozostałym żółtkiem. Dokładnie zblenduj ręcznym blenderem powoli dodając olej słonecznikowy. Dodaj pozostały ser i bulion drobiowy. Przypraw solą, pieprzem i sokiem z cytryny
Usmaż gnocchi z pozostałą oliwą z oliwej na dużej patelni, aż staną się złocisto-brązowe i chrupiące. Regularnie je obracaj. Zdejmij patelnię z palnika. Przytnij, oczyść, pozrywaj sałatę rzymską i zmieszaj z dressingiem w misce. Podawaj na talerzach. Na sałatkę połóż smażone gnocchi i pieczone pomidory. Serwuj przyozdobione płatkami parmezanu.