Sałatka z kuskusem

Sałatka z kuskusem

Sałatka z kuskusem

Czas:
20 min

Porcje
6

Składniki

  • 1 ząbek czosnku
  • 4 gałązki natki pietruszki
  • 1 gałązka mięty
  • 1 cytryna
  • 300 ml wody
  • 2 łyżeczki przyprawy marokańskiej (np. Ras El Hanou)
  • 200 g kaszy kuskus
  • 50 g cebuli dymki
  • 250 g pomidorów
  • 200 g ogórka
  • 200 g żółtej papryki
  • 4 łyżki stołowe oliwy z oliwek
  • 50 g prażonych orzeszków pinii
  • 1 łyżka stołowa miodu
  • Sól, pieprz

Przygotowanie

  1. Zważ i odmierz wszystkie składniki. Obierz i pokrój drobno czosnek. Umyj i posiekaj zioła. Cytrynę umyj, osusz, zetrzyj skórkę i wycisnąć sok.
  2. Do czajnika elektrycznego z serii Zwilling Enfinigy dodaj wodę, skórkę i sok z cytryny, czosnek, posiekane zioła i przyprawę marokańską (ras el hanout).
  3. Zagotuj całość aż do uzyskania 100°C i pozostaw do zaparzenia przez kolejne 10 minut.
  4. Po tym czasie, do miseczki z kuskusem przelej przygotowaną zalewę z cytryną, ziołami i przyprawą marokańską. Delikatnie wymieszaj i pozostaw na ok 20 minut aż kuskus nasiąknie zalewą.
  5. Cebulę dymkę umyj i pokrój. Umyj i pokrój pomidory, ogórek i paprykę.
  6. Dodaj wszystkie powyższe składniki, a także oliwę z oliwek i orzeszki pinii do kuskusu, i dobrze wymieszaj. Sałatkę z kuskusem dopraw solą i pieprzem oraz skrop miodem na wierzchu.
  7. Podawaj jako osobne dane lub lekka przystawka z kawałkiem pieczywa.

Dodatkowe informacje

  • Trudność przepisu: Łatwy