Ryba duszona w sosie pomidorowo-śmietanowym

Ryba duszona w sosie pomidorowo-śmietanowym

Ryba duszona w sosie pomidorowo-śmietanowym

Czas:
40 min

Porcje
4

Składniki

  • 4 filety rybne (np. dorsz, tilapia)
  • 1 puszka krojonych pomidorów (ok. 400g)
  • 200 ml śmietanki 30% lub 18%
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka masła
  • Sól, pieprz do smaku
  • 1 łyżeczka suszonego oregano lub bazylii
  • Sok z ½ cytryny
  • Świeża natka pietruszki do dekoracji

Przygotowanie

  1. Oprósz filety rybne solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Odstaw na 10 minut.
  2. Na patelni rozgrzej masło, dodaj drobno pokrojoną cebulę i czosnek. Smaż na średnim ogniu do zeszklenia.
  3. Następnie, do cebuli dołóż pomidory z puszki wraz z sokiem, dopraw oregano lub bazylią. Duś na małym ogniu przez około 10 minut.
  4. Do sosu pomidorowego dodaj filety rybne, przykryj i gotuj na małym ogniu przez około 10-15 minut, aż ryba będzie miękka.
  5. Po ugotowaniu ryby, dolej śmietankę i delikatnie wymieszaj. Dopraw do smaku solą i pieprzem.

Dodatkowe informacje

  • Trudność przepisu: Łatwy

Powiązane posty