Wyjmij filety z łososia z lodówki około 15-20 minut przed smażeniem, aby osiągnęły temperaturę pokojową. Osusz je papierowym ręcznikiem i przypraw solą oraz pieprzem z obu stron.
Na dużej patelni stalowej rozgrzej oliwę z oliwek na średnim ogniu.
Kiedy oliwa będzie gorąca, umieść filety skórą do dołu na patelni. Smaż przez około 3-4 minuty, aby skóra stała się chrupiąca. Następnie delikatnie przewróć filety na drugą stronę i smaż kolejne 3-4 minuty, w zależności od grubości filetów.
Pod koniec smażenia dodaj do patelni pokrojoną cytrynę i koperek. Smaż przez chwilę razem z rybą, aby cytryna puściła sok, a koperek wydzielił swój aromat.
Przełóż łososia na talerze. Skrop go sokiem z cytryny z patelni i udekoruj plastrami świeżej cytryny oraz koperkiem. Łososia najlepiej podawać od razu po przygotowaniu, gdy jest najświeższy i najbardziej aromatyczny. Może być serwowany z różnymi dodatkami, takimi jak gotowane ziemniaki, świeże sałatki, czy też lekkie kasze (np. kuskus, quinoa).