Grillowane steki z łososia

Grillowane steki z łososia

Grillowane steki z łososia

Pyszny, aromatyczny stek z łososia. Idealny dla każdego miłośnika dań rybnych oraz grilla.

Składniki (4 porcje)

  • 4 steki z łososia, każdy po ok. 160 g, bez skóry i bez kości
  • Sól i pieprz do przyprawiania
  • Sznurek kuchenny

Chimichurri

  • 1 mały pęczek świeżego oregano
  • 1 duży pęczek pietruszki, ok. 50 g
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 zielona papryczka chili
  • 2 łyżeczki małych kaparów
  • 100–120 ml oliwy z oliwek
  • 2 łyżki stołowe świeżo wyciskanego soku z cytryny
  • Świeżo zmielona sól i pieprz

Przygotowanie

  • Krok 1/6

Oderwij liście oregano i pietruszki. Drobno je posiekaj. Obierz i bardzo drobno posiekaj czosnek i papryczkę chili. Drobno posiekaj kapary.

  • Krok 2/6

Wrzuć wszystko wraz z ziołami do miski i wymieszaj z oliwą z oliwek. Dopraw sokiem z cytryny oraz świeżo zmieloną solą i pieprzem.

  • Krok 3/6

Osusz steki ręcznikiem kuchennym. Aby zapobiec odłamywaniu się delikatnych płatów steku podczas obracania, owiń skórę sznurkiem kuchennym. Po usmażeniu sznurek zostanie usunięty.

  • Krok 4/6

Rozgrzej żeliwną patelnię grillową na średnim ogniu.

  • Krok 5/6

Włóż steki na patelnię i smaż z każdej strony przez około 3–4 minuty (w zależności od grubości), obracając tylko raz.

  • Krok 6/6

Podawaj steki z chimichurri.

Dodatkowe informacje

  • Trudność przepisu: Łatwy

Powiązane posty