Risotto z kurkami

Risotto z kurkami

Risotto z kurkami

Czas:
30 min

Porcje
4

Składniki

  • 300 g ryżu arborio (lub innego ryżu do risotto)
  • 200 g świeżych kurek (można także użyć mrożonych lub suszonych po wcześniejszym namoczeniu)
  • 1 mała cebula
  • 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 750 ml bulionu drobiowego lub warzywnego
  • 50 g masła
  • 50 g parmezanu, startego
  • Sól i świeżo mielony pieprz
  • Oliwa z oliwek
  • Świeża pietruszka, drobno posiekana (do dekoracji)

Przygotowanie

  1. Grzyby dokładnie oczyść i opłucz. Jeśli są duże, pokrój je na mniejsze kawałki. Na patelni Ballarini rozgrzej nieco oliwy z oliwek i podsmaż kurki przez około 5 minut, dopraw solą i pieprzem. Odstaw na bok.
  2. Na tej samej patelni rozgrzej masło i dodaj posiekaną cebulę oraz czosnek. Smaż, aż cebula stanie się przezroczysta. Dodaj ryż i duś cały czas mieszając przez ok 2-3 minuty, aż ziarna ryżu staną się szkliste.
  3. Zaczynając od 1/2 szklanki, dodawaj bulion mieszając regularnie, aż cały zostanie wchłonięty przez ryż. Powtarzaj ten proces, aż ryż będzie miękki, ale nadal al dente.
  4. Po dodaniu całego bulionu i gotowaniu ryżu, wmieszaj kurki i parmezan. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
  5. Risotto z kurkami doskonale komponuje się z kieliszkiem białego wina.

Dodatkowe informacje

  • Trudność przepisu: Łatwy

Powiązane posty