Granitowa patelnia sauté Ballarini Murano
Ładowanie...
-
Nasze Marki
-
-
Małe AGD - Enfinigy
-
-
-
-
Background
-
-
-
Systemy próżniowe
-
-
-
-
Background
-
-
-
Noże
-
-
-
-
Blok promocyjny
-
-
-
Fresh&Save
-
-
-
Naczynia
-
-
-
-
Blok promocyjny
-
-
-
Blok promocyjny
-
-
-
Akcesoria
-
-
-
-
Background
-
-
-
Zastawa
-
-
-
-
Background
-
-
-
Strefa Beauty
-
-
-
Przeznaczenie
-
-
-
Background
-
-
- Strefa dla dzieci
-
Promocje
-
-
-
-
Blok promocyjny
-
-
-
Blok promocyjny
-
-
- Blog
Risotto z kurkami
Risotto z kurkami
Czas:
30 min
Porcje
4
Składniki
- 300 g ryżu arborio (lub innego ryżu do risotto)
- 200 g świeżych kurek (można także użyć mrożonych lub suszonych po wcześniejszym namoczeniu)
- 1 mała cebula
- 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
- 750 ml bulionu drobiowego lub warzywnego
- 50 g masła
- 50 g parmezanu, startego
- Sól i świeżo mielony pieprz
- Oliwa z oliwek
- Świeża pietruszka, drobno posiekana (do dekoracji)
Przygotowanie
- Grzyby dokładnie oczyść i opłucz. Jeśli są duże, pokrój je na mniejsze kawałki. Na patelni Ballarini rozgrzej nieco oliwy z oliwek i podsmaż kurki przez około 5 minut, dopraw solą i pieprzem. Odstaw na bok.
- Na tej samej patelni rozgrzej masło i dodaj posiekaną cebulę oraz czosnek. Smaż, aż cebula stanie się przezroczysta. Dodaj ryż i duś cały czas mieszając przez ok 2-3 minuty, aż ziarna ryżu staną się szkliste.
- Zaczynając od 1/2 szklanki, dodawaj bulion mieszając regularnie, aż cały zostanie wchłonięty przez ryż. Powtarzaj ten proces, aż ryż będzie miękki, ale nadal al dente.
- Po dodaniu całego bulionu i gotowaniu ryżu, wmieszaj kurki i parmezan. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
- Risotto z kurkami doskonale komponuje się z kieliszkiem białego wina.
Dodatkowe informacje
- Trudność przepisu: Łatwy