200 g świeżych kurek (można także użyć mrożonych lub suszonych po wcześniejszym namoczeniu)
1 mała cebula
2 ząbki czosnku, drobno posiekane
750 ml bulionu drobiowego lub warzywnego
50 g masła
50 g parmezanu, startego
Sól i świeżo mielony pieprz
Oliwa z oliwek
Świeża pietruszka, drobno posiekana (do dekoracji)
Przygotowanie
Grzyby dokładnie oczyść i opłucz. Jeśli są duże, pokrój je na mniejsze kawałki. Na patelni Ballarini rozgrzej nieco oliwy z oliwek i podsmaż kurki przez około 5 minut, dopraw solą i pieprzem. Odstaw na bok.
Na tej samej patelni rozgrzej masło i dodaj posiekaną cebulę oraz czosnek. Smaż, aż cebula stanie się przezroczysta. Dodaj ryż i duś cały czas mieszając przez ok 2-3 minuty, aż ziarna ryżu staną się szkliste.
Zaczynając od 1/2 szklanki, dodawaj bulion mieszając regularnie, aż cały zostanie wchłonięty przez ryż. Powtarzaj ten proces, aż ryż będzie miękki, ale nadal al dente.
Po dodaniu całego bulionu i gotowaniu ryżu, wmieszaj kurki i parmezan. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
Risotto z kurkami doskonale komponuje się z kieliszkiem białego wina.