Risotto z krewetkami

Risotto z krewetkami

Risotto z krewetkami

Czas:
40 min

Porcje
4

Składniki

  • 300 g ryżu Arborio
  • 400 g obranych krewetek
  • 1 mała cebula, drobno posiekana
  • 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 125 ml białego wina
  • 1 litr bulionu rybnego lub warzywnego
  • 100 g startego parmezanu
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 50 g masła
  • Sól i pieprz do smaku
  • Świeża pietruszka, drobno posiekana (do dekoracji)

Przygotowanie

  1. W małym garnku podgrzej builion a następnie utrzymuj go na niskim ogniu. Na patelni z powłoką nieprzywierającą rozgrzej łyżkę oliwy z oliwek a następnie smaż krewetki przez 2-3 minuty z obu stron, aż staną się różowe. Zdejmij je z patelni i odłóż na bok.
  2. W dużym garnku rozgrzej resztę oliwy z oliwek i masło. Dodaj cebulę i czosnek, smaż aż zmiękną. Dodaj ryż i mieszaj całość przez 2 minuty. Dodaj wino i gotuj, aż większość odparuje.
  3. Ugotuj ryż według przepisu na jego opakowaniu. Dodawaj bulion, łyżkę po łyżce, ciągle mieszając, aż ryż wchłonie cały płyn przed dodaniem kolejnej porcji. Kontynuuj, aż ryż będzie miękki, ale wciąż al dente - powinno to zająć około 18-20 minut.
  4. Dodaj krewetki i gotuj całość przez kolejne 2 minuty, aż się dobrze połączą z ryżem. Wyłącz ogień, następnie dodaj starty parmezan. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
  5. Posyp gotowe risotto natką pietruszki i podawaj z kieliszkiem białego wina.

Dodatkowe informacje

  • Trudność przepisu: Łatwy

Powiązane posty