Risotto szafranowe z migdałami i tymiankiem

Risotto szafranowe z migdałami i tymiankiem

RISOTTO SZAFRANOWE Z MIGDAŁAMI I TYMIANKIEM

Czas:
25 min

Porcje
4

Składniki

  • 100 g migdałów
  • 3-4 gałązki tymianku
  • 80 g masła
  • Sok i skórka z jednej cytryny
  • Sól i pieprz
  • 2 szalotki, pokrojone
  • 250 g ryżu do risotto
  • 150 ml wytrawnego białego wina
  • 1 g szafranu
  • 1 liść laurowy
  • 700 ml bulionu drobiowego
  • 50 g masła (zimnego)
  • 70 g parmezanu

Przygotowanie

  1. Posiekaj migdały. Tymianek umyj, osusz i oderwij listki od łodyżek. Rozpuść 60 g masła na patelni i upraż na niej migdały. Dodaj tymianek, sok i skórkę z cytryny, doprawa solą i pieprzem.
  2. Na patelni rozgrzej pozostałe 20 g masła i podsmaż na nim szalotki. Dodaj ryż, całość wymieszaj i smaż aż do zarumienienia cebulek. Dodaj białe wino i duś na małym ogniu.
  3. Następnie, dodaj szafran i liść laurowy wraz z bulionem z kurczaka i gotuj na małym ogniu przez 18-20 minut ciągle mieszając.
  4. Risotto dopraw do smaku solą i pieprzem. Zdejmij patelnię z ognia i wymieszaj z zimnym masłem. Na koniec dodaj drobno starty parmezan.
  5. Risotto podawaj z lampką białego wina, posypane migdałami i tymiankiem.

Dodatkowe informacje

  • Trudność przepisu: Łatwy

Powiązane posty