Granitowa patelnia sauté Ballarini Murano
Ładowanie...
-
Nasze Marki
-
-
Małe AGD - Enfinigy
-
-
-
-
Background
-
-
-
Systemy próżniowe
-
-
-
-
Background
-
-
-
Noże
-
-
-
-
Blok promocyjny
-
-
-
Fresh&Save
-
-
-
Naczynia
-
-
-
-
Blok promocyjny
-
-
-
Blok promocyjny
-
-
-
Akcesoria
-
-
-
-
Background
-
-
-
Zastawa
-
-
-
-
Background
-
-
-
Strefa Beauty
-
-
-
Przeznaczenie
-
-
-
Background
-
-
- Strefa dla dzieci
-
Promocje
-
-
-
-
Blok promocyjny
-
-
-
Blok promocyjny
-
-
- Blog
Risotto szafranowe z migdałami i tymiankiem
RISOTTO SZAFRANOWE Z MIGDAŁAMI I TYMIANKIEM
Czas:
25 min
Porcje
4
Składniki
- 100 g migdałów
- 3-4 gałązki tymianku
- 80 g masła
- Sok i skórka z jednej cytryny
- Sól i pieprz
- 2 szalotki, pokrojone
- 250 g ryżu do risotto
- 150 ml wytrawnego białego wina
- 1 g szafranu
- 1 liść laurowy
- 700 ml bulionu drobiowego
- 50 g masła (zimnego)
- 70 g parmezanu
Przygotowanie
- Posiekaj migdały. Tymianek umyj, osusz i oderwij listki od łodyżek. Rozpuść 60 g masła na patelni i upraż na niej migdały. Dodaj tymianek, sok i skórkę z cytryny, doprawa solą i pieprzem.
- Na patelni rozgrzej pozostałe 20 g masła i podsmaż na nim szalotki. Dodaj ryż, całość wymieszaj i smaż aż do zarumienienia cebulek. Dodaj białe wino i duś na małym ogniu.
- Następnie, dodaj szafran i liść laurowy wraz z bulionem z kurczaka i gotuj na małym ogniu przez 18-20 minut ciągle mieszając.
- Risotto dopraw do smaku solą i pieprzem. Zdejmij patelnię z ognia i wymieszaj z zimnym masłem. Na koniec dodaj drobno starty parmezan.
- Risotto podawaj z lampką białego wina, posypane migdałami i tymiankiem.
Dodatkowe informacje
- Trudność przepisu: Łatwy